6-12 jaar

LEEFTIJDSGROEP

Titellijst ‘Vriendschap’

Boeken bij het thema vriendschap.

Groep 1-2

De vlieger / Ilse Alderliesten, illustraties van Maaike van den Akker, Ark Media. Prentenboek over pesten, voor kleuters.

Bas eet een appel / Liesbeth van Binsbergen, illustraties Marjolein Hund, Bas Educatie. Waar komt de appel vandaan? Bas en Nina ontdekken het. Tekst op rijm. Combineert thema KBM+herfst.

Iemand is mijn beste vriend, tekst en illustraties Michel de Boer, Mes. Als Beer wakker wordt ontdekt hij dat zijn koektrommeltje leeg is. Iemand moet zijn koekjes stiekem opgegeten hebben, terwijl hij lag te slapen. Maar wie?

Samen naar de maan en weer terug, gedichten over vriendschap van Alianna Dijkstra, Bram Kasse, Vrouwke Klapwijk, Elise Mannah, Liesbeth Rood, Anne Ruhl, Rikkert Zuiderveld, Elly Zuiderveld, met illustraties van Michel de Boer, Leontine Gaasenbeek en Iris Boter, Buddybooks.

Ila’s vrienden, tekst Dani van Doorn, met illustraties van Ilaria Conalbi, Aldo Manuzio. Ila is ongerust over haar eerste schooldag, want hoe doe je dat eigenlijk ‘vrienden maken’? Ze belandt in haar droom in een prachtige wereld.

Zullen we vriendjes zijn; voorleesverhalen over vriendschap, Evelien van Dort, Callenbach.

Rikki en zijn vriendjes, tekst en illustraties van Guido van Genechten, Clavis. Vriendelijk prentenboekverhaal over vriendschap en nieuwe vriendjes maken.

Sep en Sanne, dl. 1 en 2, Voorleesverhalen van Margriet de Graaf, De Banier.

Vrienden maken alles leuker, met illustraties van Mandy Sutcliffe, Vier Windstreken. In dit boek reis je in je fantasie, met je vrienden en met de sfeervolle illustraties naar andere werelden.

Voor mijn allerbeste vriend, actieprentenboek, tekst Willemijn de Weerd, illustraties Marieke ten Berge, Columbus. De dieren in het bos vragen zich af waarom hun vriend Edo niet met hen wil spelen. Tot ze ontdekken wat hij voor zijn allerbeste vrienden heeft gemaakt…

Kikkervisjes in de soep, door Willemijn de Weerd, met illustraties van Marijke ten Cate. Voorleesbundel met veertig voorleesverhalen over Ella en Joep, twee beste vrienden. Over elk seizoen zijn verschillende verhalen te vinden in de bundel. De verhalen zijn herkenbaar en humoristisch en gaan over alledaagse gebeurtenissen als: logeren, kapper, tandarts, rommel.

Groep 3 – 4

Twee titels over Eetje: ‘Eetje wil over’ en ‘Eetje en de kraai’ door Maarten Brand, de Banier. Eetje heeft een beste vriend, Jim. En die raakt hij kwijt als hij blijft zitten. Hoe moet dat nu? Jim helpt Eetje als hij thuis last heeft van een vervelende kraai.

Stijn blust de brand, Gisette van Dalen, Den Hertog. AVI M3. Stijn maakt een nieuwe vriend: Sjiep het schaap. Met Sjiep en hond Bink ontdekt hij een gevaar op de boerderij. Zijn ze op tijd om de boer te waarschuwen?

Daan en Dibbes spelen met Rik, door Annelies Tanis, De Banier. Daan speelt vaak met zijn hond Dibbes, maar met zijn vriend Rik kan hij nog veel leukere avonturen bedenken. Vlot geschreven losse verhalen over dit drietal. AVI M4, CLIB 3.

Groep 5 -6

Superklas!, Janny den Besten, De Banier. Als er een nieuw meisje in de klas van Jolien en Jens komt, moet iedereen even wennen. Is het nog wel een superklas?

Het geheim van groep zes, Gisette van Dalen, De Banier. Marco doet heel vervelend, maar dat komt omdat hij een probleem heeft. Tijs, Bram én hun klasgenoten uit groep 6 besluiten hem te helpen. Niemand mag het weten. Zelfs meester Rien niet. Zou het lukken?

Actie op Aruba, Evelien van Dort, Callenbach. Robin laat zijn beste vriendin Anne achter in Nederland, als hij in Aruba gaat wonen. Daar raakt hij bevriend met Lucia.

Het grote boek van Tim en Taco, Lieke van Duin, Mozaiek. Verzamelbundel met de avonturen van de vrienden Tim en Taco in de stad, bevat: De kinderen van de binnentuin, Het nieuwe skateboard, Knikkerkampioen en Minke springt!

Tim en Taco vinden een schelpenschat, Lieke van Duin, Kwintessens/Mozaiek Junior.  Als Tim en Taco schelpen gaan zoeken, doen ze een bijzondere vondst. Het begin van een avontuur. AVI M5, E6.

Tim en Taco op Terschelling, Lieke van Duin, Kwintessens. Tim en Taco kamperen op een kleine camping waar je veel avonturen kunt beleven. Er zijn klimbomen en je kunt er hutten bouwen. AVI M5, E6

Boaz gaat onder koffer / Maaike Fluitsma, Kwintessens,  Keet is nieuw in de buurt en wil graag vrienden zijn met Boaz, maar Boaz ziet dat niet zo zitten. AVI M5/E5.

Iza – onrust op de manege, door Simone Foekens, Den Hertog. AVI E4. Het is zomervakantie op manege ‘In Galop’. Het vakantiepark zit vol gasten. Maar dan beginnen er spullen te verdwijnen. En één van de kinderen doet erg vervelend. Iza vertrouwt hem niet. Wat is er toch allemaal aan de hand?

Op zoek naar Rosie, Suzanne Knegt, De Banier. Lisa mag met haar klasgenootjes een feest organiseren voor juf. Ze verzinnen een geheim plan.

Chaos in het bos,door Hans Mijnders, Den Hertog.  AVI E5. Geen avonturen deze vakantie! Daar zijn de ouders van de vrienden Mees en Vera heel duidelijk over. Ze hebben een camping uitgekozen waar niets te beleven valt. Denken ze… Mees en Vera weten in ieder geval zeker dat ze geen vrienden zullen worden met Tijn en Sofie.

De schuur in vuur en vlam, Mirjam Moree-Schipper, Mes. Als Otto hoort dat er al voor de vierde keer brand is, bedenkt hij met Otto, Emma en Vera een plan om de brandstichter af te schrikken. Maar of het helpt …

Rinder en Joris gaan spioneren, Liesbeth Morren, Vuurbaak. Met vaart geschreven, vrolijk verhaal over twee vrienden die ontdekken dat je mensen niet op hun uiterlijk moet beoordelen.

Topgeheim, verrassende ontdekkingen in de bijbel, Bijbels dagboek, met een hoofdstuk gecentreerd rond ‘Vrienden’, Corien Oranje, Columbus.

Schat uit de zee, door Teunie Suijker, Den Hertog. AVI M5. Fien woont in de duinen. Ze houdt van de zee! Samen met haar vriend Dries is ze er vaak te vinden. Fien vindt het lastig dat Jort telkens wil meedoen. Houden de jongens iets voor haar geheim?

Held, Anita de With-Hak, Om Sions Wil.Jarno heeft een vijand in de klas en een vriend buiten zijn klas. Als zijn ‘klasgenoot’ hem ook buiten schooltijd opzoekt, gebeurt er iets ergs… Wat doet Jarno?

Groep 7-8

Wereld vol gevaar Lianne Biemond, Den Hertog. AVI M6. De Nederlandse vrienden Daniël en Richard maken samen een gevaarlijk plan: ze gaan een megaknaller maken. In India gaan de vrienden Kishan en Jabbar elke dag naar hun werk in een wijk waar volop vuurwerk wordt gemaakt. Dan gaat het mis …

Bouwers – Janwillem Blijdorp, De Banier. Het vijfde deel over de vrienden Bas en Charlotte en hun belevenissen met hun klas. De brugklas van Bas en Charlotte gaat op werkvakantie naar Roemenië! Door goed samen te werken weet de klas een prachtig resultaat te bereiken, maar … zo’n werkvakantie is meteen ook een goede manier voor Bas en Charlotte om zichzelf wat beter te leren kennen…

De verwoestende puppy; Lotte laat maar dl. 1 / Willeke Brouwer, tekst en illustraties, Callenbach. Lotte heeft een best-friend, Tessa. Als hij moeder bevriend raakt met een man met een ‘ananas-overhemd’ verzint Lotte een deal met haar moeder: als dat doorgaat, wil zij een puppy.

Silvester en de verdwaalde wolf, Silvester dl. 5, Er worden schapen doodgebeten. De vriendschap tussen Silvester en Eva wordt op de proef gesteld. En Maike mag mee naar de keet, ze is blij met haar nieuwe vrienden. Al had dit wel een voorgeschiedenis… Willeke Brouwer tekst en illustraties, KokBoekencentrum.

Het woeste water – Arna van Deelen, De Banier (10-12 jaar) Door Beatrijs’ schuld gaat de molen van haar vader kapot. Buurjongen Gijs vindt nieuw hout voor de molen, maar belandt daardoor in de gevangenis. Beatrijs zet alles op alles om Gijs te redden. Een historisch verhaal waarin Beatrijs blijk geeft van haar vriendschap voor Gijs.

Funny op Texel, Evelien van Dort, Callenbach. Verhaal over twee vriendinnen op vakantie met hun paarden, op Texel.

Betrapt, Ineke Kraijo, Columbus. Bob en Suus proberen een dief in het verpleeghuis van oma te betrappen. Gelukkig heeft Bob ook een heel handige vriend, Felix.

Rosa’s shop, Ingrid Medema, De Banier. Als Rosa en haar vriendin Maartje een naaimachine langs de weg zien staan, ontstaat er meteen een plannetje… Tegelijk een lesje economie en micro-krediet voor kinderen.

Link,  Hans Mijnders, Columbus. In de klas van de 15-jarige Winston en zijn vriend Tim draait het allemaal om challenges. Filmpjes posten op social media waarin je jezelf of een ander uitdaagt tot iets extreems. Als de challenges van Winston steeds gevaarlijker worden, probeert Tim hem te stoppen. Maar Winston laat zich niet tegenhouden…

Salto Sultan, Cruiseschip de CLiffhanger, dl 1, Corien Oranje, Columbus. De vader van Farouk gaat een levensgevaarlijke sprong van het schip maken. Dan gaat het alarm af. Farouk en Nina proberen ondertussen te ontdekken wie de diamant gestolen heeft.

Kapitein Klungel, Cruiseschip De Cliffhanger, deel twee. Corien Oranje, Columbus.

De majesteit van het Belangrijk, Anke van der Pol, Ark Media.

Dagboek van een modemeisje deel 1 en 2 / Angie Spadie, Callenbach. Humoristisch en hilarisch. Sofie en Lisa zijn beste vrienden. Sofie is vooral met mode bezig. Ze heeft op school veel last van haar irritante klasgenootje Miranda. Hoe ga je daarmee om?

Bisou, Annet Verspoor, Kwintessens. AVI M7/E7. NIEUW Laura moet in de zomer met haar vader mee naar Frankrijk. Haar vriend Timbo mag mee. En ze ontmoeten Marc. Samen gaan ze op onderzoek uit.

Alleen Isa, Mieke van Wieringen, Kwintessens. AVI M7/E7. Isa durft niet aan haar vriendinnen te vertellen dat zij niet naar dezelfde brugklas/school gaat.