Boekdetails

6 - 12 jaar

LEEFTIJDSGROEP

Kapitein Klungel

Cruiseschip De Cliffhanger, dl. 2

  • Auteur: Corien Oranje
  • Illustrator(s): Saskia Pekelharing
  • Serie: Cruiseschip De Cliffhanger
  • Jaar van uitgave: 2018
  • Prijs: 9.95
  • Pagina's: 128
  • Uitvoering: Gebonden
  • Uitgeverij: Columbus
  • ISBN: 9789085433996

Kapitein Klungel, Cruiseschip De Cliffhanger, deel twee, Corien Oranje, Columbus. Twee cruiseschepen moeten zo snel mogelijk van Miami naar de Dolfijnenbaai zien te komen in de spannende wedstrijd ‘Welke boot moet naar de schroot’. Het tweede deel in de avontuurlijke serie die zich afspeelt op een cruiseschip.

Het derde deel in deze serie ‘Boeven aan boord‘ komt mei ’20 uit.

Samenvatting

Cruiseschip de Cliffhanger doet noodgedwongen mee aan de spannende tv-wedstrijd: Welke Boot Moet Naar de Schroot?! Twee cruiseschepen moeten zo snel mogelijk van Miami naar de Dolfijnenbaai zien te komen. Het gaat niet alleen om welk schip er als eerste aankomt, De gasten én de kijkers thuis geven namelijk punten voor klantvriendelijkheid, luxe en comfort. Het schip dat verliest belandt op de schroothoop. Het lijkt erop dat iemand aan boord van De Cliffhanger de wedstrijd saboteert! Terwijl de onervaren en niet al te snuggere kapitein De Cliffhanger dwars door de stormachtige Bermuda Driehoek loodst, speuren Farouk en Nina naar de dader. Gaat het ze lukken om De Cliffhanger te redden?

Beeldend

Ook dit tweede deel in de serie Cruiseschip De Cliffhanger is een grappig, levendig en avontuurlijk verhaal. De setting wordt in de eerste paar bladzijden direct goed uitgelegd. Je leest tussen de regels door dat het cruiseschip tien verdiepingen telt en dat er een pannakooi, draaimolen en zwembad aan boord zijn. Het verhaal is heel beeldend geschreven:

Twee uur voor de eerste gasten aan boord komen wordt er altijd overal gestofzuigd, geboend en gesopt. De sportinstructeurs hangen dan in klimuitrusting aan de buitenkant van het schip om de ramen te zemen, de mannen van de machinekamer poetsen de trapleuningen en de deurknoppen, de kelners zijn de restaurants aan het stofzuigen en overal rennen kamermeisjes rond met karretjes met schone handdoeken en beddengoed.

Modern en leerzaam

Kapitein Klungel past helemaal in deze tijd. De kinderen hebben een eigen mobieltje, vloggen of zoeken dingen op YouTube op. De cameramannen maken gebruik van drones om ook mooie beelden van bovenaf te kunnen schieten. En mensen die willen afvallen kunnen op het schip hun vet laten wegzuigen. Naast dat het verhaal grappig en actueel is, zitten er ook leerzame elementen in. Het beste voorbeeld hiervan is de toegift vanaf pagina 134 waarin diverse thema’s uit het boek worden toegelicht inclusief verwijzingen naar filmpjes.

Uitvoering

Kapitein Koperwiek heeft een full colour harde kaft en een geplakt binnenwerk. De vormgeving ziet er verzorgd uit. Het papier is stroef en er wordt gebruik gemaakt van een mooie schreefletter. De illustraties van Saskia Pekelharing spreken heerlijk tot de verbeelding. Ik vind het wel jammer dat er niet meer illustraties in het binnenwerk opgenomen zijn. Het verhaal en de geplaatste illustraties maken nieuwsgierig naar meer!

Niveau

Dit is het tweede deel in een nieuwe serie De Cliffhanger van Corien Oranje. Alhoewel er een heel aantal dezelfde personages in de serie voorkomen, zijn de boeken ook heel prima afzonderlijk te lezen. Het leesniveau is AVI M-6, groep 6+ van de basisschool, maar mijn zoon van 9 vond het al heerlijk om eruit voorgelezen te worden. Vanaf de eerste zinnen zat hij helemaal in het verhaal en kon hij niet wachten tot ik weer verder ging.

Conclusie

Opnieuw een grappig, levendig en avontuurlijk boek van Corien Oranje in de serie De Cliffhanger. Ik hoop dat er nog veel meer deeltjes zullen uitkomen. Wat mij betreft is dit verhaal heel geschikt om een groep 8-musical van te maken. Misschien een idee? Enige minpuntje is dat ik de versprekingen van Kapitein Koperwiek vooral grappig vindt voor een wat jongere doelgroep. Ik merk dat wat oudere kinderen die wat te flauw en gezocht vinden.

NW

 

 

Koop dit boek bij de plaatselijke boekhandel

of BESTEL ONLINE