Boekdetails

6 - 12 jaar

LEEFTIJDSGROEP

Het geheim van groep zes

  • Auteur: Gisette van Dalen
  • Jaar van uitgave: 2018
  • Uitvoering: Gebonden
  • Uitgeverij: Den Hertog

Marco doet heel vervelend, maar dat komt omdat hij een probleem heeft. Tijs, Bram én hun klasgenoten uit groep 6 besluiten hem te helpen. Niemand mag het weten. Zelfs meester Rien niet. Zou het lukken?

Inhoud: Bram en Tijs worden gepest door Marco, een grote jongen uit groep 8. Ze zijn er zelf nogal verbaasd over, zij hebben Marco toch niks gedaan? Als Marco op een gegeven moment te ver gaat slaat Tijs terug, een vechtpartij is het gevolg.

Als Tijs en Bram na de vechtpartij met Marco bij de meester moeten komen, komt het hoge woord eruit: Marco’s vader heeft geen werk meer en daarom is er geen geld voor het schoolreisje. Marco kan dit jaar niet mee. Uit boosheid is hij andere kinderen gaan pesten.

Tijs en Bram krijgen medelijden met Marco en besluiten hem te helpen. Heel groep zes doet mee. Om het geld bij elkaar te krijgen proberen ze een schat te vinden met de metaaldetector van Tijs’ vader. Dat lukt, maar niet op de manier die ze verwacht hadden…

Uiterlijk/vormgeving: Het boek heeft een vrolijk gele omslag, een ruime bladspiegel en een wat groter lettertype. Dat leest lekker.

Taalgebruik: Een grappig stukje kinderlogica in het boek is als de klas naar een schat gaat zoeken bij de ijzertijdboerderij:

‘We zijn aan het zoeken’, zegt Tijs. ‘Dat antwoord had ik niet verwacht’, grapt de man. ‘Maar waarom hier? En waar zijn jullie naar op zoek?’ Tijs kijkt naar Bram. Vertellen of niet vertellen, seinen zijn ogen. Bram denkt razendsnel na. De man lijkt wel een boswachter. Hij zal vast niet ophouden met vragen voordat hij weet wat er aan de hand is. Maar ze hoeven natuurlijk niet alles te vertellen.
‘We zoeken een schat’, zegt hij dan. ‘Pas kwamen we bij Tijs op de schuurzolder deze metaaldetector tegen. We vonden het leuk om er eens mee te gaan zoeken. Een paar weken geleden zijn we met de meester bij deze boerderij geweest. Deze boerderij is heel oud. Uit de ijzertijd, vertelde de meester. Dan moeten hier toch nog oude spullen in de grond zitten?’

Maar helaas voor de klas, ze ijzertijdboerderij is pas zes jaar eerder neergezet, nagebouwd zoals een boerderij er ongeveer 3000 jaar geleden uitzag. Hier zitten dus geen oude spullen in de grond…

Wat opvalt is dat de kinderen uit groep zes wel erg volwassen zijn voor hun leeftijd. Ze denken wijs, doen wijs en praten wijs. Voor zulke jonge kinderen zijn ze ook allemaal wel erg betrokken bij hun schoolgenoot in moeilijkheden, wat op zich mooi is, maar niet erg realistisch.

Geloof: Er wordt een aantal keer gebeden/bijbel gelezen in het verhaal. De goede afloop wordt door Marco en zijn ouders gezien als een gebedsverhoring. Dit in aanvulling op de christelijke moraal in het verhaal: heb je vijanden lief, en doe goed aan wie jou kwaad doen. Zo simpel als dat in dit verhaal gaat gaat het ‘in het echt’ helaas meestal niet, maar de boodschap blijft de moeite waard.

Oordeel: Gisette van Dalen schreef met Het geheim van groep 6 het vierde deel over Bram, Tijs en hun klas.  We zijn benieuwd naar wat Bram en Tijs in groep zeven gaan beleven…

GO

 

 

Koop dit boek bij de plaatselijke boekhandel

of BESTEL ONLINE