Rosa’s shop

Als Rosa op een dag samen met Maartje naar school fietst ziet ze tussen het grof vuil een ouderwetse naaimachine staan. Hij is zwart met versleten gouden letters. ‘Zou die naaimachine het nog doen?’ Als Rosa even later een kleine krantenknipseltje over Koningsdag ziet, heeft ze direct een plannetje in haar hoofd.

Rosa en haar beste vriendin Maartje willen met de gevonden naaimachine ‘oude kleren’ en andere bruikbare spullen oppimpen en ‘nieuw’ / anders maken. De opbrengst van de verkoop willen ze aan een restaurant ‘De Herberg’ geven dat met sluiting wordt bedreigd, het restaurantje dat ook cupcakes verkoopt.

Rosa sleept haar vriendin Maartje mee in haar enthousiasme. Natuurlijk wil haar moeder ook helpen. Haar broer Stef stelt kritische vragen. En buurmeisje Susan biedt direct aan om mee te doen. Maar wil Rosa dat wel? Ze is nog lang niet vergeten dat Susan (1e deel Rosa) haar cupcakes verpestte door er zout in te doen…

Als Susan zonder dat Rosa en Maartje het weten al aan de slag is gegaan met de gekregen kleren is Rosa woedend. Ze wil nooit meer iets met Susan doen. Gelukkig weet haar moeder haar te kalmeren. En na veel ‘tot tien tellen’, nadenken en opschrijven kan Rosa zover komen dat ze weer ‘on speaking terms’ zijn. In dit boek leert de auteur je hoe je met je woede en boosheid om kunt gaan en het kunt omzetten…

De meiden gaan hard aan de slag. En ook dan zorgt Susan weer voor onrust als ze op een middag ineens verdwenen is. Wat is ze aan het doen. Rosa heeft opnieuw een ‘niet-pluis-gevoel’.

De hele actie van Rosa die gestart is met de vondst van de naaimachine heeft, past naadloos bij het krantenbericht bij de conciërge en de lessen op school van mevrouw Zwart die onderwerpen als ‘economie, microfinanciering, microkrediet, fairtrade, levensonderhoud, eigenwaarde, zelfvertrouwen en ‘lokaal initiatief’ hebben. Ingrid Medema legt wel uit wat de eerste woorden betekenen, maar vertelt niet wat een lokaal initiatief is, wat eigenwaarden, zelfvertrouwen, ‘duurzame producten’ zijn.

Het is heel goed mogelijk dat lezertjes hierover struikelen. Van nieuwe moeilijke woorden kun je leren en ze toepassen in je dagelijks leven, dat kan zeker met dit verhaal. Maar het kan ook zijn lezertjes dit boek wegleggen, omdat deze termen en de ‘economie-les’ die in dit boek meegegeven wordt, een blokkade zijn. Het verhaal geeft in elk geval wel mogelijkheden om over deze onderwerpen nader uitleg te vragen of over door te praten. Ik denk dat Koningin Maxima het geweldig vindt dat er een kinderboek over dit onderwerp is verschenen.

Ondanks de soms ‘moeilijke’ terminologie vermoed ik dat de lezers – de echte Rosa-fans – door de typische meidenonderwerpen als: naaien, ‘schattige dingen’ maken, meidenruzietjes, creativiteit, cupcakes’, doorlezen en gewoon genieten van dit laatste deel over Rosa, waarin alle personages uit de vorige Rosa-delen terugkomen: Susan, mevrouw Appletree en tante Janet.

Ingrid Medema brengt een vriendelijke, prettige sfeer in haar boeken. Veel fans zullen het jammer vinden dat dit het laatste deel in de Rosa-serie is. Gelukkig is de auteur al aan het nadenken over nieuwe personages in een nieuwe serie. We zijn benieuwd.

Alle delen van deze Rosa-serie zijn op een luchtige, grappige, laagdrempelige, perfect-bij-de-serie-passende-manier geillustreerd door illustrator Esther Leeuwrik, die met haar kriebelige illustraties commentaar geeft vanaf de zijlijn en die het uiterlijk van deze serie haar grappige luchtige sfeer geeft.

Voor meisjes 9-10+. Lees alle delen van de Rosa-serie: Rosa’s cupcakes, Rosa’s holiday, Rosa’s teaparty, Rosa’s diary en voeg al je vriendinnen toe in ‘My best friends’, het bijpassende Rosa-vriendenboekje.

AP

 

Koop dit boek bij de plaatselijke boekhandel

of BESTEL ONLINE

Boekgegevens

Titel:

Rosa’s shop

Jaar van uitgave:

2017
2017

Aantal pagina’s:

168
168

Uitgeverij:

De Banier
De Banier

Prijs:

9.95
9.95

Deel deze recensie

Follow Me On Instagram

Het Platform Christelijke Kinderboeken promoot het christelijke kinder- en jeugdboek en reikt ieder jaar de EigenWijsPrijs, Het Hoogste Woord en de #YAP uit.

Zoeken

Iets kwijt? Vind het hier ...

© 2023, Alle rechten voorbehouden.