Boekdetails

12+ jaar

LEEFTIJDSGROEP

Link

uitgedaagd door een levensgevaarlijke challenge

  • Auteur: Hans Mijnders
  • Jaar van uitgave: 2018
  • Prijs: 10.90
  • Pagina's: 128
  • Uitvoering: Paperback
  • Uitgeverij: Columbus
  • ISBN: 9789085433699

In de klas van de 15-jarige Winston en zijn vriend Tim draait het allemaal om challenges. Filmpjes posten op social media waarin je jezelf of een ander uitdaagt tot iets extreems. Als de challenges van Winston steeds gevaarlijker worden, probeert Tim hem te stoppen. Maar Winston laat zich niet tegenhouden…

Tim ziet dat de eerste zeven handjes M&M’s makkelijk in de mond van Winston verdwijnen. Dat zijn er al zeventig. ‘Als je lang wacht, smelten ze vanzelf!’ roept Wilbert lachend. Winston reageert niet. Tim ziet dat zijn vriend met zo’n blik naar het schermpje kijkt alsof hij zelf de ontknoping ook nog niet kent.
De volgende twintig chocoladesnoepjes verdwijnen om de beurt in de mond van Winston, die nu op het scherm een benauwde blik in zijn ogen heeft. Met een mond vol snoep gaat het ademen moeilijker, begrijpt Tim. Hij kijkt rond. Waar is Susan? Hij heeft haar de afgelopen weken meer gemist dan hij wil toegeven.

Zo begint de challenge-rage bij Tim en Winston in de klas, heel onschuldig, met M&M’s. Maar daar blijft het niet bij. Om de bewondering van zijn klasgenoten te blijven krijgen verzint Winston steeds gekkere dingen. Eerst een challenge met modder, dan een met hondenvoer, een met spinnen… Tim begint zich af te vragen of hij nog steeds mee wil doen met Winston. Wanneer is het niet meer leuk?
En wat is er eigenlijk aan de hand met Susan? Voor de vakantie was ze zo vrolijk, maar daar is nu weinig meer van te merken. Tim probeert indruk op haar te maken, maar met zijn challenges lukt dat nou juist niet… Waarom is ze daar zo fel tegen?

Hans Mijnders beschrijft hoe de challenges sluipenderwijs van kwaad naar erger gaan. Hoe vriendschappen hierdoor onder druk komen te staan, en hoe lastig het kan zijn om de goede keuze te maken. Tim besluit uiteindelijk te stoppen met de challenges, maar Winston gaat door. Met bijna fatale gevolgen…

Ook dit is weer een boek van Hans Mijnders waarvan je hoopt dat hij in de schoolbibliotheken/mediatheken op het voortgezet onderwijs terecht komt. Het houdt kinderen een spiegel voor: wanneer gaat iets te ver? Durf je nee te zeggen? Eerlijk te zijn? Durf je ook anderen te waarschuwen als je vindt dat ze te ver gaan? En… zijn bewonderaars van YouTube-helden niet ook schuldig als het fout gaat?

Hans Mijnders heeft meerdere boeken geschreven over onderwerpen die belangrijk zijn voor de tieners van vandaag, zoals pesten, grooming en racisme. Zijn boeken zijn geliefd, al zes keer won hij de EigenWijsPrijs )christelijke kinderjury/ publieksprijs van kinderen voor hun beste christelijke boek).

GO

 

Koop dit boek bij de plaatselijke boekhandel

of BESTEL ONLINE