Boekdetails

6 - 12 jaar

LEEFTIJDSGROEP

Schat uit de zee

Vrienden van de zee; dl. 1

  • Auteur: Teunie Suijker
  • Illustrator(s): Leontine Gaasenbeek
  • Serie: Vrienden van de zee
  • Jaar van uitgave: 2018
  • Uitvoering: Gebonden
  • Uitgeverij: Den Hertog

Het begon op een stormachtige dag in Zandvoort. Schrijfster Teunie Suijker ging naar het Juttersmuseum In Zandvoort. Wat een verhalen werden er verteld door een jutter. Een van die spannende verhalen werd ‘Schat uit de zee’. Het eerste deel van een nieuwe serie: Vrienden van de zee.

In Schat uit de zee maken we kennis met Fien en haar vriend Dries én een nieuwe vriend voor Dries, Jort. Fien is jaloers op de vriendschap met Dries. Zij is toch het vriendje van Dries…? Ze bouwen een hut, maar die hut is niet zo sterk. Moet Fien toch naar de goeie tips van Jort luisteren?

De kinderen zijn bevriend met een oudere man, Piet, die vroeger zeeman was. Hij heeft een jutterschuur, met allemaal aan zee gevonden spullen. Piet neemt de kinderen op een stormnacht mee naar het strand om samen te gaan jutten. Spannend.

Tijdens de stormnacht aan zee laat Piet merken dat hij zich bij de kracht van de zee klein voelt als mens. Het is mooi om dit aan kinderen te laten merken, al valt dit gedeelte wat abrupt in in het verhaal en doet het wat pathetisch aan Piet zucht ervan. Zo diep is hij onder de indruk van de natuur.

De twee jongens halen een grap uit met Fien. En ze ontdekken iets heel bijzonders in de duinen. Daarover gaat het vast verder in het volgende deel van deze nieuwe serie ‘Vrienden van de zee’.

Voor jongens en meisjes, AVI E4, groep 5.

AP