Boekdetails

6 - 12 jaar

LEEFTIJDSGROEP

Wereld vol gevaar

Wereldserie; dl. 3

  • Auteur: Lianne Biemond
  • Illustrator(s): Melanie Broekhoven
  • Serie: Wereld
  • Jaar van uitgave: 2018
  • Prijs: 9.50
  • Pagina\'s: 119
  • Uitvoering: Gebonden
  • Uitgeverij: Den Hertog
  • ISBN: 9789033129100

‘Wereld vol gevaar ‘ is een dubbelverhaal over de Nederlandse Daniel en zijn vriend Richard tegenover de Indiase Kishan en zijn vriend Jabbar. We maken hen in dit boek mee op één dag vanaf 5.20u tot en met 21.30u ‘s avonds. Het is het derde deel in de ‘Wereld-serie’ van Lianne Biemond.

We beginnen ‘s morgens in India wanneer Kishan opstaat om met zijn vriend Jabbar op weg te gaan naar de vuurwerkfabriek waar hij werkt. Ze doen levensgevaarlijk, brandgevaarlijk werk en moeten erg hard werken. Ze hebben honger, want veel eten is er niet voor hen. Soms krijgt Kishan extra eten, als zijn baas tevreden over zijn groep is.

Bij Daniel en Richard in Nederland is het de laatste dag voor de kerstvakantie. Daniels moeder vindt een aansteker op zijn kamer en vraagt wat hij daarmee moet. Daniel vertelt zijn moeder niet dat hij van plan is om met Richard een megaknaller te maken. Op school praten ze over vuurwerk met hun klasgenoten. Koen, een jongen die Daniel een ‘nerd’ vindt, vertelt hoe slecht vuurwerk voor het milieu is. Hij weet er veel van. De jongens spreken af bij Lizz, …’Kun je lekker een spelletje doen of iets anders’.

In India en in Nederland gaat het die dag grondig mis.

Het is vuurwerk! gilt een overslaande jongensstem. Hij gilt wat ze al weten, hij verwoordt de schrik van hen allemaal. (…) ‘Wat moeten we doen?’ (…) Weg! Naar buiten! Naar buiten!

Ha ha ha! Ja, dat is een goeie! Ik snap hem. Jij wilt onze Blub laten schrikken. (…) De megaknaller is bijna klaar. (…) De bovenkant van de buis scheurt open. Vonken schieten in het rond. ‘KLAAWAAMM’! Daarna is het stil. Oorverdovend stil.

Als de jongens ‘s avonds slapen gaan, zijn ze doodmoe van alle gebeurtenissen en de emoties. In het verhaal voel je de wanhoop, en het verdriet van Kishan als hij alleen naar huis moet na het gebeurde. Als hij denkt dat zijn beste vriend Jabbar omgekomen is. En je voelt de angst en pijn van Daniel en Richard na de knal.

Een verhaal over het land waar vuurwerk door dunne kinderhandjes gemaakt wordt en het land waar hetzelfde vuurwerk door kinderhanden wordt afgestoken: Een wereld vol gevaar!

De website vuurwerkmanifest hoopt dat dit boek in elke schoolbibliotheek komt te staan. Om kinderen, 10+ – groep 7-8,  overal voor vuurwerk te waarschuwen. Een verhaal met een heldere boodschap!

AP

 

 

Koop dit boek bij de plaatselijke boekhandel

of BESTEL ONLINE