Boekdetails

6 - 12 jaar

LEEFTIJDSGROEP

Bisou

  • Auteur: Annet Verspoor
  • Illustrator(s): Harry Hanneuse
  • Serie: Leesladder
  • Jaar van uitgave: 2018
  • Prijs: 7.50
  • Pagina's: 104
  • Uitvoering: Gebonden
  • Uitgeverij: KwIntessens
  • ISBN: 9789057885228

De 12-jarige Laura gaat in de zomervakantie met haar vader mee naar Frankrijk, waar hij gaat klussen. Haar vriendje Timbo mag mee. Ze ontmoeten er Marc en gaan met z’n drieën op pad. Op zoek naar het huis van de Franse mevrouw Severin waarvan Laura elk jaar een bedeltje bij haar armband krijgt.  Daar ontdekt Laura iets belangrijks. Een boek over een groot geheim.

Inhoud:

Laura weet dat ze in Frankrijk geboren is en bij haar geboorte een poes kreeg, Bisou. Helaas is Bisou onverwacht overleden. Laura en haar ouders zijn er erg verdrietig van en organiseren een ‘katten-begrafenis’ voor Bisou.

Omdat haar moeder kostwinner is, gaan Laura en Timbo met haar vader mee in de zomervakantie. Daar wil Laura het huis van mevrouw Severin zien, de mevrouw van het jaarlijkse bedeltje bij haar armband. Marc blijkt mevrouw Severin wel te kennen, maar ze is net een maand geleden overleden. Laura, Timbo en Marc besluiten naar het huis van deze mevrouw te fietsen en er rond te kijken. Daar ontdekt Laura iets, wat ze nooit had verwacht.

Een boek waarin een geheim ontrafeld wordt is altijd leuk. Wat is er gebeurd, wat was er aan de hand. En wat heeft Laura met het geheim te maken?

Dat wil je weten als je dit boek leest en de zoektocht van Laura en haar vrienden volgt.

Taalgebruik:

Een verhaal in de ik-vorm, waardoor je je goed kunt identificeren met de hoofdpersoon Laura. Omdat ze een Franse vader heeft, komen er nogal wat Franse zinnen in voor, waarvan de betekenis vaak in de volgende zinnen in het Nederlands wordt herhaald of uitgelegd. Omdat het een verhaal met een ‘geheim’ is, word je nieuwsgierig hoe het verder gaat met Laura en wil je doorlezen.

Uiterlijk/vormgeving:

Op het omslag zie je een mooi groot landhuis met drie kinderen ervoor, met ‘niet-erg- aantrekkelijke’, nogal ‘houterige gezichten’. De omslagillustratie laat zien dat er iets aan de hand is met de drie kinderen en het huis. Het boek is in de bekende Kwintessens-serie manier vormgegeven, een langwerpig boek, harde kaft, spierwitte bladzijden, duidelijk lettertype en nogal volle bladspiegel. Een opmaak met meer alinea’s zou het boek leesbaarder maken.

Voor (nieuwsgierige) jongens en meisjes, 10+, AVI E7/Plus.

AP