Alleen Isa

In Alleen Isa maken we kennis met Isa uit groep 8. Ze hoort bij een hecht vriendinnengroepje van vier, waar barsten in komen. Want na groep 8 volgt de brugklas. En Isa’s drie vriendinnen gaan sowieso naar (Havo-vwo) ‘De Willem’. Isa niet. Hoe moet ze dit haar vriendinnen vertellen? Isa stelt uit en uit. Tot ze er zelf achter komen.

Dit verhaal laat zien hoe een meisje ten onder kan gaan aan verwachtingen en dat ‘erbij horen’ belangrijk is voor een tiener. Isa voelt zich anders en dommer dan haar hoogbegaafde oudere zus. En als blijkt dat zij als enige van haar vriendinnen naar De Brug gaat, heeft ze het moeilijk. Zij wel, Isa niet.

Isa mag met haar vriendinnen meedoen in een dansgroepje. Maar ook daar blijkt dat de drie vriendinnen hun dans beter en soepeler beheersen dan zij. Ze glanzen in hun rol en Isa voelt zich er maar houterig bij. En dan is ze ook nog ‘minder slank’ dan haar vriendinnen en knapt ze zelfs uit het strakke balletpakje.

Een boek over wanhopige pogingen om erbij te horen, om je vriendinnen niet kwijt te raken, maar tegelijk dingen te verzwijgen. Dat dat niet helemaal goed komt, lees je in het verhaal. Maar het laat ook zien dat echte vriendinnen je niet laten schieten. En Isa merkt ook dat slimme vriendinnen en een hoogbegaafde zus ook hun problemen hebben. Met haar oma ontdekt ze dat ze er mag zijn, gewoon Isa. Die erg goed kan koken, sociaal en zorgzaam is, lief is voor oudere mensen en goed kan zingen. Een herkenbaar verhaal voor meisjes die zich weleens anders voelen. Ach, wie niet?

De auteur heeft cursief een aantal ‘dromen’ van Isa weergegeven, maar houdt dit niet het hele verhaal vol. Deze dromen voegen helaas niets toe aan het verhaal en hadden er beter uitgelaten kunnen worden. Het verhaal van Isa is sowieso niet sterk geschreven. En helaas is dit hetzelfde voor de opmaak van het boek. Meestal is de lay-out van boeken van Kwintessens duidelijk, overzichtelijk, met veel wit op de bladzijde. In dit boek komen meerdere (veel) bladzijdes tegen die als ‘een tekstblok’ (tekst zonder alinea’s/alle tekst achterelkaar) zijn afgedrukt) Dit zal het makkelijk lezen niet bevorderen. Dat is jammer, want juist de meisjes waarvoor dit boek heel herkenbaar zal zijn, zouden hierbij gebaat zijn.

Ook de illustratie-omslag is helaas niet echt aantrekkelijk te noemen en afgedrukt in lelijke kleuren. Het boek is heel stijf ingebonden.

AVI M7/E7.

AP

 

Koop dit boek bij de plaatselijke boekhandel

of BESTEL ONLINE

 

Boekgegevens

Titel:

Alleen Isa

Jaar van uitgave:

2017
2017

Aantal pagina’s:

100
100

Uitgeverij:

KwIntessens
KwIntessens

Prijs:

8.50
8.50

Deel deze recensie

Follow Me On Instagram

Het Platform Christelijke Kinderboeken promoot het christelijke kinder- en jeugdboek en reikt ieder jaar de EigenWijsPrijs, Het Hoogste Woord en de #YAP uit.

Zoeken

Iets kwijt? Vind het hier ...

© 2023, Alle rechten voorbehouden.