Boekdetails

6 - 12 jaar

LEEFTIJDSGROEP

Freek & Gerdien: Verboden vuurwerk

Freek & Gerdien; dl. 9

  • Auteur: Jannie Koetsier-Schokker
  • Illustrator(s): Adri Burghout
  • Serie: Freek en Gerdien
  • Jaar van uitgave: 2017
  • Prijs: 9.95
  • Pagina's: 114
  • Uitvoering: Gebonden
  • Uitgeverij: De Banier
  • ISBN: 9789402904185

Verboden vuurwerk is het 9e deel in de serie over Freek en Gerdien, die op een boerderij wonen. Ze beleven telkens verschillende avonturen. Jannie Koetsier-Schokker beschrijft steeds waargebeurde verhalen.

In dit negende deeltje maken Freek en Gerdien een hoop verdrietige dingen mee. Er gaat een aangereden reetje dood, een van de koeien wordt ziek en gaat dood, en Gerdien moet een van haar poezen laten inslapen. Gelukkig gebeurt er ook iets leuks na alle nare dingen: Freek krijgt een hondje.
Tussendoor gebeuren er veel huiselijks, de auteur probeert duidelijk te laten merken hoe goed en fijn Freek en Gerdien het hebben bij hun ouders op de boerderij (overigens zijn Freek en Gerdien geen broer en zus maar neef en nicht, ze wonen allebei op een andere boerderij).

Wat opvalt is dat zowel Freek als Gerdien wel erg volwassen dingen doen, zeggen en denken voor een kind. Helaas komt het verhaal hierdoor niet erg geloofwaardig over.

Freek remt iets af. Rustig rijden ze naar school. Als ze vlak bij school zijn, zien ze een groep jongens bij elkaar staan. Gerdien hoort een van hen roepen: ‘Ja, nu!’
Gerdien en Freek zien dat er iets naar hen wordt gegooid. Opeens horen ze een knal. Gerdien schrikt hevig en ze gilt het uit. Ze slingert met haar stuur. ‘Dat is gemeen! Durven jullie wel!’ De jongens schateren het uit. ‘Gerdien, ben je bang voor vuurwerk?’
Freek fietst naar de jongens toe. ‘Wat laf om vuurwerk naar het hoofd van iemand te gooien. Weten jullie wel hoe gevaarlijk dat is?’
 

Overigens komt het in de titel genoemde ‘verboden vuurwerk’ pas in de laatste twee hoofdstukken aan bod (vanaf bladzijde 102 van de 114). En of het echt zo is dat je direct wordt opgepakt, uren zonder eten in een cel wordt gezet en een flinke taakstraf van bureau Halt krijgt enkel omdat je een blik hebt geworpen in een tas waar illegaal vuurwerk in zit, is nog maar de vraag. Het past in de moralistische setting waarin het verhaal geschreven is.

De geloofsbeleving ligt er in het verhaal erg dik bovenop (bidden, danken, psalmzingen, Bijbellezen). Hierdoor zal het verhaal geen herkenning vinden bij een breed publiek.

GO

 

 

Koop dit boek bij de plaatselijke boekhandel of

BESTEL ONLINE

Of BESTEL andere delen van de serie Freek & Gerdien