Kikkervisjes in de soep is een gezellig voorleesboek met illustraties van Marijke ten Cate-nieuwe stijl. Dit boek was genomineerd voor het Hoogste Woord 2019.
Inhoud
In Kikkervisjes in de soep staan veertig voorleesverhalen. De verhalen zijn per seizoen ingedeeld, voor herfst, winter, lente en zomer allemaal tien verhalen. De verhalen zijn kort, zo’n drie bladzijden, en lezen lekker voor. Ze gaan over herkenbare situaties uit het leven van Ella uit groep 2 en haar buurjongetje Joep uit groep 3. Ella en Joep spelen graag samen, en halen dan grappige of ondeugende dingen uit. De verhalen gaan soms trouwens ook over alleen Ella of alleen Joep, die dan iets beleven met hun zus, broertje of een ander vriendje/vriendinnetje. Op de eerste bladzijden worden de gezinnen van Ella en Joep voorgesteld. Dat is handig zodat je weet wie er bij elkaar horen.
Illustraties
De illustraties in het boek zijn van Marijke ten Cate. Op de omslag is een scene uitgebeeld uit het titelverhaal ‘Kikkervisjes in de soep’ waarbij een deftige oude mevrouw schrikt van de heerlijke (kikker)vissensoep die Ella en Joep voor haar hebben gemaakt. Een grappige tekening, die opvalt door het zwart/wit en de helderrode kleur die is gebruikt. Het zorgt ervoor dat het boek er aantrekkelijk uitziet.
Bij elk verhaal staat een zwart-wit tekening. Wie de illustraties van Marijke ten Cate kent zal opvallen dat zij haar stijl verder aan het ontwikkelen is. De tekeningen zijn nog steeds vriendelijk, maar wat stoerder. Gelukkig zijn de kenmerkende grappige details gebleven, zoals het coole ‘peace’ T-shirt van de vader van Joep (blz 56), bij een verhaal waarin Joep ruzie maakt.
Doelgroep
Aangezien Ella en Joep in groep 2 en 3 zitten, zullen de verhalen geschreven zijn voor kinderen van ongeveer 5-7 jaar. Bij het voorlezen aan kinderen van diverse leeftijden viel op dat de vijfjarigen de verhalen niet altijd snapten, maar dat de achtjarigen de verhalen juist heel erg leuk vonden (net als de zes- en zevenjarigen overigens). Geschikt dus voor jongens en meisjes van ongeveer 6-8 jaar (groep 3/4).
Vormgeving
Stevige hardcover uitgave, dik papier, een voorleesboek om lang te gebruiken. De ruime bladspiegel en het wat grotere lettertype maken dat het prettig (voor)leest.
Taalgebruik
Het taalgebruik is informeel en luchtig. De toon is goed getroffen voor de doelgroep (jonge kinderen).
Godsbeeld
In het verhaal over de kerstviering mag Ella een versje opzeggen tijdens de kerstviering van school. Ik wil u vertellen van het wonder van Gods Zoon – dat als kindje kwam op aarde en verliet Zijn hemeltroon. Omdat Ella’s ouders haast hadden ziet Ella er niet heel feestelijk uit, ze heeft geen mooie vlecht en bovendien haar regenlaarzen aan. Maar ‘eigenlijk maakt het helemaal niet uit dat ze geen glimmende hakschoenen aan heeft en geen prachtige vlecht in haar haren. Ze voelt zich toch heel feestelijk. Een mooie moraal.
Bij het verhaal over Pasen zingen Ella en haar moeder samen ‘Weet je dat de lente komt’ en ‘Weet je wel dat Jezus leeft’. Met Pasen vieren we dat Jezus niet in het graf is gebleven, maar leeft, vertelt mama. Deze bollen lijken dood, maar je zult zien: over een paar weken bloeien ze’.
Fragment
Ella haalt wat speelgoedpannen uit haar keuken. Ik ga buiten koken’, zegt ze tegen mama. ‘Lekker’, zegt mama. ‘Wat gaan jullie maken?’
Ella denkt even na. ‘Soep’, zegt ze dan.
Mevrouw Blok lacht lief naar haar. ‘Wil je ook een beetje soep voor mij maken?’
Ella knikt en loopt met Joep naar buiten. Ze hoort mama en mevrouw Blok verder praten.
Ella doet de achterdeur dicht. ‘Mama heeft weleens verteld dat mevrouw Blok helemaal alleen is’, vertelt ze aan Joep. ‘Dan moet ze altijd zelf koken’.
Joep gaat plat op zijn buik voor de vijver liggen. ‘Behalve vandaag’, zegt hij. ‘Laten we kikkervisjessoep voor haar maken’.
Oordeel
+ positieve inhoud
+ leest lekker voor
+ illustraties
+ stevig boek
GO
Koop dit boek in de plaatselijke boekhandel