Boekdetails

6 - 12 jaar

LEEFTIJDSGROEP

Chaos in het bos

  • Auteur: Hans Mijnders
  • Illustrator(s): Michel de Boer
  • Serie: Mees & Vera, deel 2
  • Jaar van uitgave: 2018
  • Prijs: Voor actuele prijs: klik op bestel online
  • Pagina's: 101
  • Uitvoering: Gebonden
  • Uitgeverij: Den Hertog (geschikt voor groep 5-6)
  • ISBN: 9789033129148

Na hun avonturen in de dierentuin tijdens de vorige vakantie trekken Mees en Vera ook deze vakantie weer samen op. Maar deze keer zonder gedoe! Tenminste, dat is de bedoeling…

Mees trekt er met zijn ouders, broertje en zusje een paar dagen op uit naar een natuurcamping. Daar is het lekker rustig en gebeuren geen gekke dingen. Erg veel zin heeft Mees er niet in, maar als blijkt dat zijn vriendin Vera ook op de camping is (als verrassing geregeld door zijn ouders), verandert hij van gedachten. Misschien wordt het toch nog leuk!

Er worden door de campingbeheerders allerlei activiteiten georganiseerd. Tijdens een boswandeling met een boswachter komen ze sporen tegen van een wolf. Zou die nog in de buurt zijn? En als Mees en Vera tijdens een dropping een verdacht busje zien rondrijden komen de onderzoekskriebels weer opzetten… Wat deden die mannen daar midden in de nacht in het bos?

Chaos in het bos is een spannend verhaal voor kinderen uit groep 5 of 6. Leuk is de ontwikkeling die Mees en Vera doormaken in de relatie met de tweeling Tijn en Sofie. Tijn lijkt een bijzonder irritant joch te zijn, maar uiteindelijk ontstaat er toch een vriendschap tussen de vier kinderen.

Technisch is het verhaal niet heel sterk. Bijvoorbeeld: het ene moment zijn Mees en Vera met een groep kinderen met begeleiders bezig het boomkroonpad te lopen, het volgende moment sluipen ze met z’n tweetjes in het bos achter het busje aan. Je zou toch zeggen dat twee kinderen er niet zo makkelijk tussenuit zouden kunnen piepen in zo’n situatie. Maar goed, liefhebbers van spannende boeken zal het weinig uitmaken. En spannende momenten zitten er wel in!

Jammer is dat de bladspiegel in dit boek vrij krap is, ook had er best meer met tekstblokken mogen worden gewerkt. Het lettertype is ook niet overdreven groot, waardoor het geheel een beetje benauwd oogt. Dit kan kinderen ontmoedigen om aan lezen te beginnen, omdat je niet zo snel even kunt pauzeren.

Wat verder opviel is dat er een keer of vijf een wijntje/roseetje gedronken wordt door de ouders van Mees en Vera. Dit had ook best fris of sap kunnen zijn. Toch een beetje jammer.

GO

BESTEL ONLINE