Boekdetails

6 - 12 jaar

LEEFTIJDSGROEP

Daan en Dibbes spelen met Rik

  • Auteur: Annelies Tanis
  • Illustrator(s): Daan van Oostenbrugge
  • Serie: Daan en Dibbes
  • Jaar van uitgave: 2018
  • Prijs: 9.95
  • Pagina\'s: 76
  • Uitvoering: Gebonden
  • Uitgeverij: De Banier
  • ISBN: 9789087180676

Daan speelt vaak met zijn hond Dibbes, maar met zijn vriend Rik kan hij nog veel leukere avonturen bedenken. In dit boek zijn vlot geschreven losse verhalen te vinden over dit drietal. AVI M4, CLIB 3.

In dit boek spelen Daan en Dibbes met hun buurjongetje Rik. Ze bedenken allerlei leuke en grappige dingen om te doen. Ze verkopen zaden, plagen elkaar, schommelen samen, maken ruzie en spelen met appels. Soms zijn zij zó ondeugend, dat anderen boos op hen worden. Maar gelukkig beseffen zij hun fouten en beloven verbetering. Daan en Rik spelen samen weer verder. Maar Daan en Rik blijken niet de enige te zijn die ondeugende dingen doen, want wat gebeurt er met opa’s hoed? En waar zijn de chips van Daan en Rik gebleven?

Daan en Dibbes spelen met Rik is een grappig boek met leuke verhaaltjes vol avonturen over dit vrolijke drietal. De teksten en de gebeurtenissen met de kinderen zijn realistisch en uit het leven gegrepen. Het  wordt niet mooier gemaakt door minder fijne dingen weg te laten uit de verhaaltjes. Ook Daan is weleens zo boos dat hij stampvoet van kwaadheid. Ook Daan kent wat teleurstellingen als dingen niet lopen zoals hij verwachte en graag gewild zou hebben. Daan en Rik zijn het weleens niet met elkaar eens, wat uitloopt op een kleine ruzie – the real life. Er viel nog iets op wat betreft ‘rolpatronen’. Het kan in het verhaal  overkomen alsof papa alles kan en mama (bijna) niets. Ze zou het inderdaad kunnen proberen. De rolverdeling is wat zwart/wit en een grijs gebied ontbreekt. De ‘taken’ van man en vrouw worden erg uit elkaar gehouden

De tekening op de omslag laat al zien dat de jongens met Dibbes ondeugende dingen doen. Dit komt in de verhalen terug. Het boek heeft een goede mate van spanning voor de doelgroep en sluit daarom goed aan bij kinderen vanaf 6 jaar.

De illustraties bij de verschillende afzonderlijke verhaaltjes, ondersteunen het verhaal en maken delen van de verhalen visueel. Ik vind de illustraties leuk en speels, maar kan me voorstellen dat sommigen ze ‘kleurplaat-achtig’ vinden. De tekst is duidelijk en goed vormgegeven door het gebruik van korte zinnen, grote letters en tekstblokken. Dat vereenvoudigt het lezen. Voor kinderen vanaf 6-7jaar om zelf te lezen.

RM

 

 

Koop dit boek bij de plaatselijke boekhandel

of BESTEL ONLINE