Een mier op je bord

In ‘Een mier op je bord’ wil kunsthistorica Ineke de Jonge ouders en opvoeders handvatten geven om kinderen en kunst bij elkaar te brengen. Met behulp van herkenbare situaties, prikkelende vragen en concrete tips kunnen ouders en leerkrachten aan de slag. Het geeft een stukje bezinning op de vraag hoe christenen met creativiteit, kunst en cultuur om kunnen gaan.

Hoe leer je kinderen genieten van al het moois om hen heen? Hoe leer je ze houden van kunst? Ineke De Jong – Den Hartog schreef er een toegankelijk en praktisch boek over met tal van tips en voorbeelden. In een video licht zij toe waarom zij “Een mier op je bord” schreef en wat zij ermee wil bereiken.

En omdat dit een website over boeken & lezen is, ga ik (AP)  hier even op in. Hoe krijg je je kinderen aan het lezen? Niet ieder kind houdt van voorlezen. Nee, maar veel kinderen houden wel van verhalen. Lees je kinderen voor, begin er jong mee, en laat ze vooral merken wat voor leuke, mooie, spannende, ontroerende, … boeken en verhalen er zijn. Een buurvrouw vertelde dat haar zoon (8 jr.) niet van lezen hield. Ik gaf haar een stapeltje boeken met ‘humor’, avontuur’ mee, die bij zijn leeftijd en zijn persoon pasten. Een paar weken later kwam er al een boek terug. Dit boek geef ik een tien’, vertelde hij . Om daarna enthousiast verder te gaan met de volgende boeken. Als kinderen ontdekken dat boeken echt leuk kunnen zijn, willen ze wel verder.

Afgelopen week kwam een 15-jarige jongen uit mijn buurt opnieuw langs, in zijn eentje, om een tas geleende boeken terug te brengen en minstens (eigen woorden!) vijf boeken weer mee te nemen. Een jongen die op de basisschool niet wilde lezen (niet de juiste boeken kreeg aangereikt) en nu toch helemaal in de ban van lezen & boeken is. (Welke las hij bijvoorbeeld al: boeken van Rob Ruggenberg en van Paul Dowswell, Paolo’s oorlog, Naar het Noorden, Koning Arthur, Woeste oorlog, Spion van het Vaticaan). Hij is destijds begonnen met De Grijze-Jager-serie die hij in een ruk achter elkaar gelezen heeft. Tieners die niet lezen? Alleen VWO-ers? Deze jongen zit in de examenklas VMBO-KB en wil lasser worden. Alle vooroordelen over niet-lezende VMBO-ers mogen in de prullenbak.

Waarom vertellen we dit erbij? Omdat Ineke niet alleen bij lezen, maar ook bij andere creatieve uitingen als tekenen, muziek, museumbezoek, laat zien hoe we als ouders de creativiteit van onze kinderen kunnen stimuleren.

Ineke geeft drie aandachtspunten mee die werken bij lezen en andere kunstuitingen: 1. Nieuwsgierigheid aanwakkeren. 2. Rekening houden met de leeftijd. 3. Aansluiten bij de belangstelling van het kind.

De auteur heeft een leuk filmpje bij haar boek gemaakt, waarin ze laat zien hoe je als ouders je kinderen kunt leren van ‘mooie dingen’ te genieten. Ze laat zien dat dat heel laagdrempelig kan en niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Ik vind het mooi, fijn en belangrijk dat Ineke zich met dit boek op de orthodox-christelijke doelgroep richt. Waarom? Omdat er binnen deze doelgroep lange tijd reserves waren bij ‘mooie, kunstzinnig uitgevoerde’ boeken. Bijvoorbeeld, toen illustrator Jet van de Horst jaren geleden eens een prentenboek illustreerde  werd dit niet enthousiast door de orthodoxe doelgroep ontvangen, nota bene de achterban van De Banier. Het was een prachtig geillustreerd, verstild, sfeervol prentenboek. Maar het was ‘te mooi, te kunstzinnig, en werd niet goed verkocht. Misschien komen dit soort reacties minder voor na het lezen en werken met het boek van Ineke de Jong.

filmpje van Ineke over ‘Een mier op je bord’.

Kijk hier voor extra informatie van Ineke de Jonge bij het boek.

AP

 

Koop dit boek bij de plaatselijke boekhandel of BESTEL ONLINE

Boekgegevens

Titel:

Een mier op je bord

Jaar van uitgave:

2018
2018

Aantal pagina’s:

180
180

Uitgeverij:

De Banier
De Banier

Prijs:

15.95
15.95

Deel deze recensie