Boekdetails

0 - 6 jaar

LEEFTIJDSGROEP

Hond weet alles en Wolf niets

  • Auteur: Sylvia Vanden Heede
  • Illustrator(s): Marije Tolman
  • Jaar van uitgave: 2014
  • Prijs: 14.99
  • Pagina's: 124
  • Uitvoering: Gebonden
  • Uitgeverij: Lannoo
  • ISBN: 978900141530 9

‘Niet voor doetjes’ staat er op de achterkant van dit boek! En dat zie je meteen wel als je even door het boek bladert. Het is ook niet voor watjes. Wel voor kinderen die alles willen weten over mummies, ridders, dino’s, robots en raketten! Leren lezen met Wolf en Hond is stoer en spannend!

Dit is niet zomaar een boek. Het is eigenlijk een leesboek en encyclopedie ineen. Je hebt het verhaal over Hond en Wolf en daar tussendoor stukken met uitleg over allerlei verschillende onderwerpen, die in het verhaal aan de orde komen.

Het verhaal over Hond en Wolf is grappig, maar ook een beetje spannend. Hond weet heel veel, want hij leest een boek. Wat hij leert vertelt hij aan Wolf, maar Wolf is dom en gaat gekke dingen doen……Gelukkig is Hond hem telkens te slim af en komt alles toch goed.

De uitleg over de verschillende onderwerpen is op zo’n manier geschreven dat kinderen het ook echt kunnen snappen. . ‘Voel eens aan je oor. Zit daar een bot? Nee hoor! In je oorschelp zit kraakbeen. Kraakbeen is hard en toch soepel. Dat is handig. Zo breekt je oor niet als je er op ligt’. Aan het eind van elk stuk is er een Watje (quizvraag) en een Doetje (experimentje).  Erg grappig en leerzaam!

Voorbeeld van een ‘Watje’: Wat is enteren? A – aan boord klimmen van een vijandelijk schip. B – op de enterknop duwen. C – een schip insmeren met teer.

Oudere kinderen (vanaf een jaar of 9) kunnen dit boek makkelijk zelf lezen. Voor jongeren kinderen is het een mooi samen-leesboek. Het verhaal van Hond en Wolf kunnen ze zelf lezen en de overige gedeelten samen met een ouder of door de ouder voorgelezen worden.

Als je kind gauw iets spannend of eng vindt, is het aan te raden om als ouder het boek eerst zelf te lezen en dan in te schatten of je het je kind al wel wil laten lezen of niet. Voor sommige kinderen is het verhaal denk ik een beetje te eng af en toe. Vooral het gedeelte over mummies. Tegelijk zit er veel humor in het verhaal en in de illustraties, wat het geheel wat luchtiger maakt.

De illustraties van Marije Tolman voegen echt wat toe aan het verhaal. Ze zijn niet alleen grappig, maar zorgen ook nog voor extra uitleg. Zo heeft ze bijvoorbeeld bij de weet-tekst over het skelet een plaatje getekend van Wolf zonder botten, die over een stoel hangt en zegt: ‘Ik voel me slap en flauw. Geef me een bot en gauw!’ En bij het ‘Watje’: ‘Wat zit er in je schedel?’ zie je een plaatje van de binnenkant van Wolfs kop met het tekstballonnetje “Niks” erbij…

Tekst en illustraties zijn mooi met elkaar verweven en maken dit tot een origineel boek! Sylvia Vanden Heede ontving van de Griffeljury de Vlag en Wimpel 2015 voor dit boek.

Chris (8 jr.) is zo enthousiast over dit boek, dat hij zegt ‘Ik geef dit boek een 10′. En dan moet je bedenken dat hij volgens eigen zeggen ‘niet zo van lezen houdt‘. Hij heeft ontdekt dat lezen best leuk is, als je de juiste boeken maar vindt!

MdR