Boekdetails

6 - 12 jaar

LEEFTIJDSGROEP

Feest

Feest in de lucht - in de tent - op het ijs - op dierendag - op zolder

  • Auteur: Marian Schalk
  • Illustrator(s): Rita Hjima
  • Serie: Feest
  • Jaar van uitgave: 2018
  • Prijs: 12.50
  • Pagina's: 285
  • Uitvoering: Gebonden
  • Uitgeverij: Den Hertog
  • ISBN: 9789033129056

In deze dikke gebonden bundel  ‘Feest’ zijn vijf eerder verschenen eerste leesboekjes van Marian Schalk gebundeld, verhalen over Tim en Toos voor beginnende lezertjes: Feest in de lucht, Feest in de tent, Feest op het ijs, Feest op dierendag en Feest op zolder.

Jaren geleden verschenen als losse ‘eerste leesboekjes’, de vijf deeltjes die nu gebundeld zijn in een dik boek. Het zijn verhalen over Tim en Toos in eenvoudige woorden. De auteur gebruikt niet alleen eenlettergrepige woorden, maar ook langere woorden met meer lettergrepen, die gescheiden worden door middenstreepjes. ‘bal-lon-vaar-der’. Dit laatste komt alleen in het eerste deel voor. Hierna worden meerlettergrepige woorden gewoon afgedrukt. De tekst is afgedrukt op eenvoudig, wat grauw papier. Elke zin begint op een nieuwe regel. Het lettertype is duidelijk  met een ronde schreefloze letter, zonder gebruik van hoofdletters. Het zijn vriendelijke verhalen, wel wat gedateerd, over onderwerpen die dichtbij kinderen staan.

feest in de lucht: tim wint een kleurwedstrijd en mag mee met een luchtballon. Hij kiest zijn vriendin toos om mee te gaan. Ook hun vaders gaan mee. tim is ook nog jarig op die dag. Hij viert het in de lucht en gooit zijn zelfgemaakte bloemen onderweg naar beneden. tim is wel een beetje bang, maar het gaat allemaal heel goed. Al is er wel een boze boer. Als ze landen krijgt tim een oorkonde.

feest in de tent: tim en toos mogen kamperen in een tent bij oom wim. Ze pakken hun tas in en gaan mee op reis. Tent opzetten, luchtbed oppompen, spelen met andere kinderen, buiten koken en eten…Ze genieten.

feest op het ijs: tim en toos in de winter. Er zijn bloemen op de ramen (geen dubbele ramen bij tim en toos), het heeft gesneeuwd en er is ijs op het water, ze spelen op het ijs en vader glijdt uit. De volgende dag leren ze schaatsen en ze eten erwtensoep met worst. Die worst lust hond robbie ook wel! En ze krijgen een logee, een eend die het koud heeft.

feest op dierendag: Als het dierendag is mogen tim en toos een dier meenemen. tim neemt een geit mee. ‘hij staat hier toch maar op het gras’. de geit is niet van tim, van wie wel? tim en toos mogen ook op een boerderij spelen en krijgen een kleine hondenpuppy uit een nest van de boer.

feest op zolder: als tim gaat verhuizen is toos niet blij. hoe moet dat nu met haar. maar het is niet ver weg en tim krijgt een nieuwe kamer. ze gaan op ontdekkingstocht door het huis, vinden op zolder verkleedkleren en… een schat.

Een dikke bundel eerste leesboekjes voor jongens & meisjes van (eind) groep 3, AVI E3.

AP

 

Koop dit boek bij de plaatselijke boekhandel

of BESTEL ONLINE