Boekdetails

12+ jaar

LEEFTIJDSGROEP

De macht van het Wonderwoud

  • Auteur: Elizabeth Visser
  • Illustrator(s): Elizabeth Visser
  • Jaar van uitgave: 2018
  • Prijs: 16.99
  • Pagina's: 320
  • Uitvoering: Gebonden
  • Uitgeverij: Kok
  • ISBN: 9789026622557

Elizabeth Visser is een jong schrijf- en tekentalent met een ongekende fantasie.  Ze debuteert met een dik spannend magisch fantasy-boek dat ze schreef én illustreerde. Dit boek was genomineerd voor het Hoogste Woord 2019.

Ik vind  het een prestatie dat iemand van 21 jr zo’n dikke fantasy schrijft en illustreert. Het begint al met de kennismaking van de namen en personages in tekst en beeld. Ook de kaart voorin het boek is fijn om uitgebreid te bekijken, zodat je de locaties in het verhaal beter begrijpt. Al merk je tijdens het lezen dat niet alle locaties in de tekening zijn opgenomen.  Wel is het een jammer dat door het binden van het boek  juist ‘Het wilde woud’ haast niet te vinden is. Dit woord valt weg in het bindwerk.

Visser verwerkt subtiel christelijke elementen in haar verhaal als het Wonderwoud (Tuin van Eden?), de boom (boom van goed & kwaad) en vergeving, naast universele elementen als de strijd tussen goed en kwaad. Ze wil door haar personages laten zien hoe je van vijanden vrienden kunt worden, hoe je vooroordelen kunt overwinnen en wil laten zien hoe oorlog het slechtste in mensen naar boven haalt.

Deze jonge auteur laat zien dat ze over een grote fantasie beschikt. In dit boek maak je kennis met veel nieuwe originele vondsten. Wonderlijke ‘dieren’ met nieuwe zelfbedachte namen die aansturen in originele vormen van hulp/kracht, als’fijkjes’, kleine persoonlijke ‘hulpjes’ die je tips en adviezen geven in moeilijke situaties. Maar ook een diversiteit aan ‘wondervruchten’ die je kracht, een pantser, of andere gaven geven. Deze nieuwe mogelijkheden zijn magisch.

Waar gaat het over? In het kort: De macht van het Wonderwoud is een dubbelverhaal over Revan en Kendor die als Steenharten op zoek gaan naar hun vader. Ondertussen is de familie van Yvalana verstoten van de Anafamilie (Ershai), door het bekend worden van een familiegeheim. De volken van de Steenharten en de Ershai zijn al vaker met elkaar in oorlog geweest. Zal er een nieuwe oorlog komen? Revan, Kendor en Yva willen voorkomen dat hun volken opnieuw in oorlog komen. Zal hen dat lukken en zal er ooit vrede zijn?

Toch moet je wel even in het verhaal komen: Door het dubbelverhaal, lees je elk hoofdstuk vanuit een ander gezichtspunt, waardoor je moeilijk in het verhaal komt en je het soms kabbelend zou kunnen noemen. Elk hoofdstuk heeft een intro – alsof er geciteerd wordt uit een eeuwenoud boek  -dat een historische sfeer wil oproepen, maar uiteindelijk toch niets toevoegt.

Er komen veel gevaren komen op het pad van Revan, Kendor en Yva: monsters, slangen, geheime plaatsen, maar het is misschien te veel en gaat soms te snel. Voor je het weet is een gevreesd gevaar als weer voorbij en achter de rug. De diverse reizen, gebeurtenissen zouden meer uitgewerkt hebben kunnen worden, zodat je meer ontwikkeling zou zien. ‘Het wonderwoud’ is al een dik boek, misschien had het nog dikker moeten zijn of misschien deel van een serie moeten zijn…

Het stevig gebonden boek ziet er goed uit en is heel verzorgd uitgegeven met een prachtig gekozen belettering.  Boven elk nieuw hoofdstuk zie je een ‘camee-vormige’ illustratie van de hoofdpersoon van dat hoofdstuk, naast de overige sfeervolle filmische illustraties van de auteur, de plattegrond en het overzicht van de namen en personages.

Dit verhaal heeft beslist potentie en de jonge auteur kan uitgroeien tot waardig ‘collega van Arjan Wilschut’, niet alleen in het genre fantasy en de bijbehorende thema’s, maar ook als auteur/illustrator. Dat wensen we haar en haar lezers van harte toe.

AP

 

Koop dit boek bij de plaatselijke christelijke boekhandel

of BESTEL ONLINE