Stefan en Liese; de gouden speld; dl. 5

Het vijfde deel in de serie De Gouden Speld van Martine Jonker.  In dit deel maken we kennis met Stefan en Liese, 1525, Keulen. Er is onrust door de nieuwe leer van Maarten Luther: alleen geloof, alleen genade, allen de Bijbel.

Een tijdreis-serie over christenen vanaf de geboorte van Jezus. Telkens ontmoet je een nieuwe generatie, een nazaat van de hoofdpersonen uit de vorige serie. En telkens zijn het gewone mensen, die ontdekken dat ook zij Gods boodschap als een kostbare schat door willen geven, telkens weer een andere generatie.

In dit vijfde deel maken we kennis met Stefan en Liese in Keulen, 1525. De tijd van Luther en de Reformatie en zijn strijd tegen de macht van de Rooms-Katholieke kerk. Stefans vader is onder verdachte omstandigheden overleden bij de bouw van de Dom en Stefan woont bij zijn opa Thomas. Hij is bevriend met Liese, dochter van een schipper. Stefan werkt in een drukkerij en helpt in het geheijm bij het drukken van een Engelse bijbel. Maar er is gevaarlijke tegenwerking. Kan Stefan hiermee verder werken? En kan hij de Gouden Speld bewaren?

Alle delen in deze serie zijn spannend, avontuurlijk, met een fijne sfeer. Met geloofwaardige hoofdpersonen, gewone jongens en meisjes, die op een gegeven moment ontdekken wat de grootste schat in hun leven is. Mensen die zich willen inzetten om dit door te willen geven aan de volgende generatie. En die telkens hun uiterste best moeten doen om de kostbare, bijzondere gouden speld uit handen van verkeerde mensen te houden. Het bijzondere van deze ‘familielijn’ is dat de voorouders van de hoofdpersonages in de nabijheid van Jezus, in Israël, leefden.

Een prachtige, kostbare serie, die je als een soort ‘tijdreis van christenen door de eeuwen heen’ zou kunnen noemen. We hopen van harte dat Martine Jonker verder gaat met het schrijven van boeken voor deze serie.

In het kort over de andere delen in de serie:

In deel 1 wordt verteld over David en Mirjam, die opgroeiden in de tijd van Jezus op aarde. Mirjam krijgt een mooie gouden speld. Deze speld zal generaties meegaan.

In deel 2 over Ruben en Claudia, 70 na Christus, heeft Ruben als enige van zijn familie de verwoesting van Jeruzalem overleefd. Hij wordt meegevoerd naar Rome waar hij slaaf wordt in het gezin van Felix. Ruben doet zijn best om de inhoud van de zakje wat hij om zijn hals draagt geheim te houden.

In deel 3  (derde deel in trilogie) zijn we in Gallië, 177 na Christus, waar Marcus en Susanna wonen. Er komen in hun stad steeds meer bordjes ‘Verboden voor christenen’. Als het steeds erger wordt, proberen ze te ontsnappen…

In deel 4 zijn we in Engeland, eind 14e eeuw, waar Peter een kist eeuwenoude documenten ontdekt. Professor Wyclif helpt hem de teksten te ontcijferen en Peter raakt bevriend met Anna, die in het bezit is van de gouden speld. Heeft dat met Peters documenten-kist te maken?

Boeken voor alle jongens en meisjes die van spannende en avontuurlijke verhalen houden en die nieuwsgierig zijn hoe het door alle eeuwen heen was om christen te zijn. Voor alle kinderen vanaf 9/10 jaar van de basisschool.

Aanrader!

AP

Boekgegevens

Titel:

Stefan en Liese; de gouden speld; dl. 5

Jaar van uitgave:

2021
2021

Aantal pagina’s:

168
168

Uitgeverij:

Gideon
Gideon

Prijs:

14,95
14,95

Deel deze recensie

Follow Me On Instagram

Het Platform Christelijke Kinderboeken promoot het christelijke kinder- en jeugdboek en reikt ieder jaar de EigenWijsPrijs, Het Hoogste Woord en de #YAP uit.

Zoeken

Iets kwijt? Vind het hier ...

© 2023, Alle rechten voorbehouden.