Ruben & Claudia; De gouden speld, dl. 2

Het tweede deel van de serie ‘De gouden speld’.  Als je het eerste deel ‘David en Mirjam’ gelezen hebt, weet je dat David een klein broertje Benjamin had. Ruben uit dit verhaal is de zoon van Benjamin. Hij is uit Jeruzalem meegevoerd door Romeinen, nadat deze de stad verwoest hebben. Ruben heeft geen familie meer en wordt slaaf van een rijke Romeinse jongen, Felix. Het zusje van Felix is Claudia, ze is ook christen, maar praat daar thuis niet over. Ze ontdekt dat Ruben ook christen is.

‘De Gouden Speld’ is een heel mooie serie, die een inkijkje geeft in het leven van de eerste christenen. Lazen we in het eerste deel over David & Mirjam hoe het leven in Israël was in de tijd dat Jezus er rondwandelde, in dit tweede deel zijn we een generatie verder.

Dit verhaal geeft een indringend beeld van het leven in de eerste eeuw na het sterven van Jezus, de tijd van de eerste christenen in Rome, die in het geheim hun samenkomsten hielden. De 12-jarige Ruben komt samen met Jozias aan in Rome. Ze worden verkocht op de slavenmarkt. De Romeinen bekijken hen meewarig: dit zijn de Joden die de val van Jeruzalem overleefd hebben. Ruben wordt slaaf van Felix, een 14-jarige jongen, zoon van een senator. Jozias wordt slaaf van de wrede Brutus. Hoewel Ruben slaaf is, mag hij wel boodschappen doen voor Felix, waardoor hij ontdekt dat er christenen wonen in de stad. En, tot zijn verrassing is ook Claudia, de jongere zus van Felix, christen.

Een mooi motief in het verhaal is een lied dat de eerste christenen vaak zingen ‘Kijk naar de vogels. Ze zaaien niet en maaien niet, maar hun hemelse Vader zorgt voor hen, zo zorgt Hij ook voor ons‘. En natuurlijk speelt ‘De gouden speld’ een belangrijke rol. Hoe? Wat? Dat moet je zelf lezen. Heel mooi in het verhaal is dat Ruben door zijn joodse achtergrond uit de eerste hand aan de christenen in Rome kan vertellen welke ervaringen zijn familie heeft gehad met Jezus.

Martine Jonker schreef een erg mooi en opnieuw ook heel spannend verhaal, waarin je bekende Bijbelverhalen herkent, maar ook namen van eerste christenen die door Paulus in zijn brieven genoemd worden. Door deze verhalen komt de wereld van de eerste christenen heel dichtbij. Mooi!!

Voor alle kinderen van 10+, voor de boekenplanken van de leesbibliotheken groep 6 t/m 8. Lees & geniet, en in dit boek moet je soms zelfs (echt!) huiveren.

Tenslotte, ik ben heel benieuwd naar het derde deel in deze serie, waarin we steeds verder gaan in de geschiedenis. Het evangelie verspreid zich verder over de wereld. Waar zal ‘De gouden speld’ terechtkomen?

Wat een goed idee van Martine Jonker om een serie over de eerste ‘zendingsreizen’ te schrijven door de ogen van kinderen & jongeren. We zijn heel benieuwd hoe het verder zal gaan in het derde deel van deze trilogie over de eerste christenen.

AP

 

Koop dit boek bij je plaatselijke (christelijke) boekhandel

of

BESTEL ONLINE

 

 

Boekgegevens

Titel:

Ruben & Claudia; De gouden speld, dl. 2

Jaar van uitgave:

2015

Aantal pagina’s:

174

Uitgeverij:

Vuurbaak

Prijs:

12.90

Deel deze recensie

Follow Me On Instagram

Het Platform Christelijke Kinderboeken promoot het christelijke kinder- en jeugdboek en reikt ieder jaar de EigenWijsPrijs, Het Hoogste Woord en de #YAP uit.

Zoeken

Iets kwijt? Vind het hier ...

© 2023, Alle rechten voorbehouden.