Walvisvaarders

 

Walvisvaarders van Bianca Mastenbroek: Wat kan deze auteur prachtig vertellen, je een verhaal inzuigen, je de geschiedenis bijna aan den lijve laten ervaren en voor je laten leven.

Een aanrader voor alle jongeren 12+ die van spannende, historische verhalen houden en niet terugschrikken voor een ‘dik’ boek.

Ben je een liefhebber van ‘Rob Ruggenberg’, lees dan ook ‘Bianca Mastenbroek’.

Net als Ruggenberg baseert Mastenbroek zich op een enkel zinnetje gebaseerd in een historische Courant, 19 juli 1725, waar staat dat ”t Schip van Klaes Daelder was verongelukt’. Klaes Daalder zelf overleefde. Het ‘Walvisvaarders Huisje’ is nog steeds in oude staat te bezichtigen op Texel.

De twee ‘beste’ vrienden Tijs en Maarten hebben geen zin om langer op hun eiland Texel te blijven. Ze willen meer zien van de wereld, iets beleven, mee met de bemanning die op weg gaan naar verre landen, die vreemde volken ontmoeten en avonturen beleven waar zij alleen maar van kunnen dromen. En vooral: ze willen zich bewijzen voor Antje, met haar mooie groenblauwe ogen, hoe kunnen ze Antjes hart veroveren?

Zonder toestemming van hun ouders – de jongens zijn nodig als hulp bij het loodswezen en in de bakkerij – melden ze zich aan bij commandeur Daalder en worden ze kajuitwacht en kokshulp op de Jonge Eva, onderweg naar de Straat Davis.

Het mooie van historische verhalen voor jongeren is dat je de avonturen beleeft door de ogen van je jonge hoofdpersonages. Mastenbroek weet er wel weg mee. De jongens wordt het niet echt makkelijk gemaakt. Het leven aan boord is harde realiteit, leven en dood, ziek zijn was eigenlijk al een doodvonnis. De jongens veranderen tijdens de reis van onnozele waaghalzen die een avontuur willen beleven in mannen die keuzes moeten maken om te overleven.

‘ Nee, ik wil het doen’. Hij hief de bijl achter zijn hoofd, gromde om kracht te verzamelen en … ‘Kruiend ijs! werd er vanuit het kraaiennest geroepen. Tijs kreeg een duw in zijn rug. Hij gilde en buitelde om. Maarten en hij klapten boven op elkaar op het dek en de bijl boorde zich in het hout. Beduusd hief Tijs zijn hoofd. Naast de bij lagen twee bloedende vingerkootjes’.

Het verhaal is geloofwaardig, levensecht, de emoties van de jongens (en van hun ouders) worden niet vergeten, Tijs en Maarten zijn ‘echte’ personages, je ziet ze voor je. Tijs wat stoerder, zelfverzekerder, overmoediger en Maarten wat voorzichtiger, rustiger, bedachtzamer, op de vlucht voor zijn gewelddadige vader.

Mastenbroek heeft ongelooflijk veel navraag en onderzoek gedaan hebben om te kunnen vertellen hoe het op een schip op de walvisvaart toegaat, wat beleef je als je schip in een hopeloze storm terechtkomt, hoe overleef je dat en/of hoe overleeft je schip dat, hoe is het leven in die tijd, hoe werkt een chirurgijn, wat eet je aan boord, hoe zijn de verhoudingen onderling, hoe groot zijn de walvissen, met wat voor speer joegen de walvisvaarders. Hoe is het om honger te hebben, echte honger. En wat gebeurt er als je dan (te snel) weer gaat eten. Hoe overleef je?

Vertellen kan ze! Als lezer word je het verhaal helemaal ingesleurd en maak je alles mee. Ongelooflijk, wat een barre tocht, het kon nog kouder, nog erger, zonder eten, zonder schip, zonder…

Het enige wat je op Mastenbroek aan kunt merken zijn een aantal toevalligheden, die wellicht nodig waren voor het verhaal.

Verder niets dan lof voor het prachtig geschreven, meeslepend en goed verteld verhaal. Ze is een waardig collega van Rob Ruggenberg in het schrijven van op waargebeurde verhalen gebaseerde historische jongerenromans, met een jongere als hoofdpersoon, gebaseerd op uitgebreid historisch navraag en onderzoek.

Met extra: tekeningen van een Walvisvaardersschip, kaart van het gebied waar de Jonge Eva voer.

Met een boek als ‘Walvisvaart’ ben je even helemaal van de wereld – op walvisvaart, op zee, bij de eskimo’s van Groenland, in een storm, heb je het moordend ijzig koud. lijd je honger… – een heerlijk dik historisch verhaal voor alle jongeren, jongens en meisjes vanaf 13/14 jaar.

AP

 

Koop dit boek bij de plaatselijke boekhandel of BESTEL ONLINE

 

Boekgegevens

Titel:

Walvisvaarders

Jaar van uitgave:

2015

Aantal pagina’s:

360

Uitgeverij:

Vier Windstreken

Prijs:

15.95

Deel deze recensie

Follow Me On Instagram

Het Platform Christelijke Kinderboeken promoot het christelijke kinder- en jeugdboek en reikt ieder jaar de EigenWijsPrijs, Het Hoogste Woord en de #YAP uit.

Zoeken

Iets kwijt? Vind het hier ...

© 2023, Alle rechten voorbehouden.