Boekdetails

12+ jaar

LEEFTIJDSGROEP

De schatkamer

  • Auteur: Lijda Hammenga
  • Serie: De Vervolgde Kerk
  • Jaar van uitgave: 2014
  • Prijs: 9.95
  • Pagina's: 141
  • Uitvoering: Gebonden
  • Uitgeverij: De Banier
  • ISBN: 98789462780545

Het lot van vervolgde christenen is op dit moment helaas erg actueel. Een verhaal uit Iran.

We worden er bijna dagelijks mee geconfronteerd. In ‘De schatkamer’ laat Lijda Hammenga op geloofwaardige, indringende wijze zien hoe het leven van christenen én van moslims die christen willen worden, in Iran, er uitziet. Wie christen wil zijn of wil worden is vogelvrij. Je kunt niet openlijk laten merken dat je christen bent. Daarom heet dit boek ‘De schatkamer’.

De vader van Ziazan heeft een boekwinkel. Officieel mag hij daar geen bijbels verkopen. Hij verkoopt deze ook niet… Wel heeft hij een schat in de kelder van zijn huis, waarmee hij anderen toch kan laten kennis maken met de bijbel. Hij kopieert er uit de Bijbel.

Lijda Hammenga heeft zich uitgebreid ingelezen en voorbereid voor dit boek. Ze geeft in dit boek een levendig beeld van het leven in een stad in Iran en tegelijk ook een beklemmend beeld van de onvrijheid die er heerst met betrekking tot geloofsuitingen.

Hoofdpersonen in dit boek zijn de gezinnen van Amir en het gezin van buurman Andrian. Amirs vader heeft een garage, ze zijn moslim. Amir merkt dat zijn vader geen strenge moslim is. Het gezin van Amir woont naast buurman Andrian en dochter Ziazan. Het valt Ziazan en Amir op dat hun vaders wel erg goed met elkaar kunnen omgaan én dat sommige bestellingen wel heel erg goed ingepakt worden.

Amir krijgt commentaar van Babak, die hem verteld dat zijn familie in de gaten gehouden wordt, omdat zijn vader geen goede moslim is. Hij komt zelfs niet meer in de moskee. Dat valt op.

..dat het opvalt, merken de beide gezinnen vrij snel. En hoewel ze proberen zo gewoon mogelijk en onopvallend te leven, lukt dat niet meer na ontvangst van een envelop met bedreigende inhoud. Anisa moet vluchten, zo snel mogelijk.

Wie dit boek gelezen heeft, begrijpt hoe moeilijk het is om in een land te wonen waar openlijk christen zijn onmogelijk is. Voor jongens en meisjes van 10-14 jaar. Voor de leesbibliotheek bovenbouw basisschool en mediatheek onderbouw VO.

Dit is het zesde deel in de serie over ‘De vervolgde kerk’, van uitgeverij De Banier.

Heel geschikt voor 10+ kinderen, om begrip te krijgen voor (Syrische (en andere) Nieuwe Nederlanders, die in ons land een thuis proberen te krijgen op de vlucht voor de oorlogssituatie in hun land.

Deze serie is heel geschikt om te gebruiken bij een schoolbreed project over asielzoekers, vooroordelen, vervolgde christenen. Met Rosa & Rahim (onderbouw) en Kleine Aap en de Panda’s (onderbouw/middenbouw) – Met ‘Mag Mees blijven’ (M. Molenaar), ‘Op de vlucht (A. Bos) en Help (Jose Kwakkel) voor de middenbouw en de  serie ‘Vervolgde Kerk’ van De Banier’ voor de bovenbouw.

Zie ook:  Open Doors en St. De Ondergrondse Kerk.

AP

 

Koop dit boek bij je plaatselijke (christelijke) boekhandel

of

BESTEL ONLINE