Boekdetails

12+ jaar

LEEFTIJDSGROEP

Geheim vuur

  • Auteur: Jeannette Donkersteeg
  • Serie: De Vervolgde Kerk
  • Jaar van uitgave: 2013
  • Prijs: 9.95
  • Pagina's: 157
  • Uitvoering: Gebonden
  • Uitgeverij: De Banier
  • ISBN: 9789033607516

‘Geheim vuur’ is het verhaal van de 13-jarige Amal uit Caïro, Egypte, Ze is dik bevriend met haar nichtje Dina, waar ze alles mee deelt. Alles? Als Amal iets ontdekt over haar moeder, weet ze niet of ze dit wel direct aan Dina zal vertellen…

Amal is een vrolijk moslim-meisje uit Caïro. Haar vader is leraar en haar moeder werkt parttime in een apotheek. Amal en haar moeder kunnen allebei heel goed tekenen en schilderen. Daarvoor zit Amal op schilderles. Ook de juf op school vindt de tekeningen van Amal mooi en haar tekenlerares vindt dat ze mee moet doen met een wedstrijd.

Als Amal op een dag even terug naar huis moet om iets op te halen, ziet ze tot haar verbazing een groot zwart boek op tafel liggen. Ze weet direct wat dat moet zijn: het verboden boek, de bijbel, het boek van de christenen.

Wat moet haar moeder met dat boek? Amal ontdekt dat haar moeder ‘geheime contacten’ heeft en ze zoekt thuis net zo lang tot ze het geheime boek gevonden heeft. Ze weet dat haar moeder in groot gevaar komt, als dit bekend wordt. Als ze aan haar moeder laat merken dat ze het weet, neemt haar moeder haar mee naar de geheime bijeenkomsten. En ook Amal wordt nieuwsgierig. Wat is dit voor geloof? Ook zij wil er meer van weten. En zonder er veel bij na te denken tekent ze een kruis in een van haar schilderijen: een verboden teken.

En dan worden Amal en haar mama tijdens het boodschappen doen achtervolgd, ze vluchten. Amal raakt haar mama kwijt. Heeft ze zich in de kerk verstopt, waar de mannen een brandbom in hebben gegooid? Dan is ze dood…

Amals moeder is weg, waarschijnlijk verbrand in de kerk. Het gezin rouwt. Amal gaat niet meer naar school, maar runt het huishouden en past op haar kleine zusje. Tot ze op een dag iets ontdekt…

Geheim vuur: er gebeuren er rare dingen. Amals hoofddoek wordt zomaar in de brand gestoken. Waarom is dit? Ze snapt er niks van. Wie doet dit en waarom?

Amal maakt een mooi schilderij van een luchtballon boven de piramides. Zo’n luchtballon blijft in de lucht door het ‘geheime vuur’ wat er in zit. Net als het geloof: dat is ook onzichtbaar, terwijl je weet dat er is’.

Tijdens een van de geheime bijeenkomsten wordt verteld over het werk van de Heilige Geest ‘als je voelt dat je Hem nodig hebt, dan is dat de Heilige Geest, die niet zo ongrijpbaar werkt als wind en vuur.

‘Geheim vuur’ is mooi verteld, spannend en geloofwaardig verhaal over het leven van moslims die tot bekering komen, gesitueerd in de tijd van het begin van de Arabische Lente in Egypte. In het leven van tot bekering gekomen moslims is het geen lente, je leven is dan niet meer veilig in Egypte. Jeannette Donkersteeg heeft zich goed gedocumenteerd voor dit mooie verhaal.

Dit boek is een aanrader voor kinderen van de bovenbouw basisschool en onderbouw voortgezet onderwijs.

Heel geschikt voor 10+ kinderen, om begrip te krijgen voor Syrische (en andere) nieuwe Nederlanders, die in ons land een thuis proberen te krijgen op de vlucht voor de oorlogssituatie in hun land.

Deze serie is heel geschikt om te gebruiken bij een schoolbreed project over asielzoekers, vooroordelen, vervolgde christenen. Met Rosa & Rahim (onderbouw) en Kleine Aap en de Panda’s (onderbouw/middenbouw) – Met ‘Mag Mees blijven’ (M. Molenaar), ‘Op de vlucht (A. Bos) en Help (Jose Kwakkel) voor de middenbouw en de  serie ‘Vervolgde Kerk’ van De Banier’ voor de bovenbouw.

Zie ook:  Open Doors en St. De Ondergrondse Kerk.

AP

 

Koop dit boek bij je plaatselijke (christelijke) boekhandel

of

BESTEL ONLINE