Boekdetails

6 - 12 jaar

LEEFTIJDSGROEP

Oorlog in Katwijk

  • Auteur: Gisette van Dalen
  • Jaar van uitgave: 2015
  • Prijs: 8.50
  • Pagina's: 107
  • Uitvoering: Gebonden
  • Uitgeverij: Den Hertog
  • ISBN: 9789033126819

Als Mark een presentatie moet houden over de Tweede Wereldoorlog, verwacht hij dat zijn opa daar wel iets over wil vertellen. Maar, daar voelt opa niet veel voor. Hoe komt dat?

Als je verhalen wilt horen van je opa of oma over de periode van de Tweede Wereldoorlog, moet je snel zijn of ben je al gauw te laat. Het einde van de WOII is ook al 70 jaar geleden!

Auteur Gisette van Dalen onderzocht na het overlijden van haar oma in krantenarchieven en sprak met familieleden en combineerde zo een aantal waargebeurde familieverhalen. Het resultaat is ‘Oorlog in Katwijk’ geworden: een combinatie van ‘waargebeurd’ en fictie.

Door het lezen van dit verhaal begrijp je hoe diep gebeurtenissen uit oorlogstijd kunnen ingrijpen in een leven. Door een akelige herinnering wilde de opa van Mark liever niet meer praten over de oorlog en zelfs Marks beste vriend Luuk gaat zich vreemd gedragen als hij verhalen van zijn moeder en over zijn opa/oma hoort. Zo lang na de oorlog gaat dit door…. Opa laat Mark zien dat ‘Een kleine gebeurtenis kan heel grote gevolgen hebben’. Daar kun je spijt van hebben, of dat niet zo bedoeld hebben, maar het gebeurde wel.

Dit boek laat zien dat een oorlog meemaken onzekerheid, spanning, verdriet, eenzaamheid, honger, verraad, dood, spijt, verkeerde besluiten, het verlies van vrienden  kan brengen. (en dus niet alleen ‘spannend’ is, zoals helaas zoveel kinderboeken over de WOII jarenlang lieten zien)

Een goed, inlevend boek over de Tweede Wereldoorlog (en zelfs met een verhaal over de Eerste Wereldoorlog) voor kinderen vanaf 9 jaar. Door dit verhaal komen de verhalen over de oorlog dichterbij en merk je hoe ingrijpend een oorlog kan zijn, ook nog nadat die allang afgelopen is.

Aanrader voor de leesbibliotheek van de basisschool, voor jongens en meisjes vanaf 9 jaar. AVI E5. Voor de themalijst ‘Tweede Wereldoorlog’.

AP

 

Koop dit boek bij je plaatselijke (christelijke) boekhandel

of

BESTEL ONLINE