Bomber

Je bent 16 en je zit als schutter in een Boeing B-17 op weg naar Duitsland. De bommen gaan los… Het is oorlog!


Harry Friedman heeft gelogen over zijn leeftijd om toegelaten te worden in de Amerikaanse Luchtmacht. Nu vliegt hij als schutter in de Maisy May, een van de vele Boeings B-17 Flying Fortress die vanuit Norfolk, Engeland, naar Duitsland vliegen om daar met precisie hun zware lading bommen te lossen. Pas na 25 vluchten mag Harry weer naar huis. Maar dat een bommenwerper ongeschonden 25 vluchten doorstaat is nog maar één keer gebeurd! De Duitse Luftwaffe heeft als taak om het Duitse grondgebied ten koste van alles te verdedigen. De formatie B-17’s krijgt het zwaar te verduren en vele toestellen worden neergehaald. Harry is bang dat hij zijn zeventiende verjaardag niet zal halen.

Hoe is het om bij de bemanning van een bommenwerper te horen?

  1. Je weet niet of je ooit thuis zult komen.
  2. Je moet als team opereren, op elkaar aan kunnen, elkaar vertrouwen. Of je nu vriend bent of niet.
  3. Het is totale spanning, alles of niets, adembenemend, angst, prachtig, hartverscheurend.
  4. Als je neerstort, ben je dood/zwaargewond/overgeleverd aan …/hoop je het te overleven.

 ‘Harry grist de parachute uit Stearleys hand, slingert hem om zijn schouders en gespt hem dicht op het moment dat de Macey May naar rechts begint te hellen. Even heeft hij de indruk dat Holberg de macht over het toestel terug geeft, maar de rol zet door en hij beseft dat dit geen gecontroleerde manoeuvre is maar dat ze in een spin zijn geraakt. Als ze er nog uit willen, hebben ze nog een paar seconden. Zijn lijf wordt hard tegen de wand van de romp geperst en Harry worstelt om zijn parachute vast te krijgen. Hij klikt de sluiting dicht. dan spint het toestel zo hevig, dat er geen vechten meer aan is. Hij wordt tegen de wand gepind alsof hij met stalen kluisters tegen het aluminium geklonken is. Hij voelt hoe er aan het vlees van zijn gezicht getrokken wordt, zijn ogen puilen uit de kassen. Stearley is vlakbij, vechtend om los te komen, een uitdrukking van rauwe doodsangst op zijn gezicht’. (…)

Harry weet niet of hij ooit zijn 17e verjaardag gaat halen. Was het wel zo’n goed plan om zich hiervoor aan te melden? Zijn oudere broer is destijds aan een ziekte overleden en hij is de enige zoon van zijn ouders. En dan is er ook nog Tilly…

Als je er eenmaal ‘in’ bent, is dit een bloedspannend boek over de missies van de Macey May vanuit Norfolk, Engeland, richting Duitsland. Ongelooflijk dat dit soort missies uitgevoerd werden, kamikaze-acties! De beschreven plaatsen zijn geïnspireerd op de luchtmachtbasis in Seething, Engeland. Dowswell weeft waargebeurde historische verhalen rond fictieve personages.

Meisjes schijnen meer te lezen dan jongens. Voor de jongens die wel lezen: dit is een absoluut jongensboek. LEZEN! 14+

AP

 

 

Koop dit boek bij de plaatselijke boekhandel

of BESTEL ONLINE

Boekgegevens

Titel:

Bomber

Jaar van uitgave:

2018

Aantal pagina’s:

288

Uitgeverij:

KokBoekencentrum

Prijs:

12.50

Deel deze recensie

Follow Me On Instagram

Het Platform Christelijke Kinderboeken promoot het christelijke kinder- en jeugdboek en reikt ieder jaar de EigenWijsPrijs, Het Hoogste Woord en de #YAP uit.

Zoeken

Iets kwijt? Vind het hier ...

© 2023, Alle rechten voorbehouden.