Boekdetails

6 - 12 jaar

LEEFTIJDSGROEP

Verraad in Haarlem

  • Auteur: Judith Janssen
  • Jaar van uitgave: 2014
  • Prijs: 12.90
  • Pagina\'s: 160
  • Uitvoering: Gebonden
  • Uitgeverij: Mozaiek junior
  • ISBN: 9789023994688

Judith Janssen is goed in het schrijven van heerlijke leesboeken voor kinderen van de bovenbouw basisschool. Boeken over gewone kinderen, die met elkaar bevriend zijn maar tegelijkertijd geheimen voor elkaar hebben.

Dit boek gaat Teun, een bedacht personage, die in Haarlem woont. Het verhaal speelt tijdens de Tweede Wereldoorlog in Haarlem, waar in die tijd Corrie en Betsie ten Boom met hun vader, de horloge- en klokkenmaker, woonden. De familie Ten Boom heeft echt bestaan. Hun huis en horlogewinkel in de Barteljorisstraat in het centrum van Haarlem is nu een veel bezocht museum.Daar zijn veel dingen gebeurd die ook in dit boek beschreven zijn.

Teun woont samen met zijn geestelijk gehandicapte zusje en zijn moeder in het centrum van Haarlem. Zijn vader moet voor de Duitsers werken. De twee jaar oudere Jaap is zijn vriend. Teun ontdekt dat er dingen gebeuren die hij niet weet en waar hij vragen over heeft. Wat doet zijn beste vriend Jaap midden in de nacht op straat? Als zijn meester opgepakt wordt, verdenkt hij zijn klasgenoot Gerrit, ervan, meester te hebben verraden. Omdat de klas soms het Engelse volkslied zong. Eigenlijk wilde Gerrit vriend worden van Teun. Maar Teun wil geen vriend zijn met een jongen die heult met de NSB-ers en Gerrit wordt kwaad als Teun daar niet aan mee wil doen.

Teun ontdekt dat Jaap iets voor hem te verbergen heeft. Daar wil hij achter komen. ‘Als wij vrienden zijn, waarom ben jij dat met allerlei dingen bezig waar ik niets van weet?’. Teun maakt kennis met tante Kees, zoals Corrie ten Boom genoemd wordt, en met haar nichtje Anna. Ze worden vrienden. Teun is verbaasd te merken dat tante Kees zijn vriend Jaap ook kent. En als hij op bezoek komt in de BéJé, zoals het huis aan de Barteljorisstraat genoemd wordt, merkt hij dat ze ook zijn meester goed kennen.
Teun besluit een boekje bij te gaan houden, waarin hij alles noteert wat vreemd is. Zo hoopt hij als een echte detective achter alle geheimen te komen en zijn vragen te beantwoorden: Zijn vermoedens worden steeds groter: zijn vriend Jaap zit in het verzet. Maar Anna vindt dat hij niet zoveel moet willen weten, omdat het oorlog is… Even later vertelt Jaap hem dat een leugen soms hard nodig is in oorlogstijd.

Nadat de familie Ten Boom is opgepakt door de Duitsers is Teun in de war. Hij voelt zich een verrader omdat hij hen niet op tijd gewaarschuwd heeft. Hij heeft geen contact met Jaap, met Anna omdat hij zich schuldig voelt. Zijn gehandicapte zusje voelt zijn verdriet aan. Een mooi en ontroerend gedeelte. Ook als de bevrijding er eindelijk is, voelt Teun zich nog steeds schuldig en kan hij niet echt blij zijn. Tante Kees, die terug is uit Duitsland begrijpt hem en leert hij hoe zijn zijn zware last kwijt kan raken. Hij is niet schuldig en hij kan vergeving vragen. Dan kan Teun eindelijk echt ‘bevrijding’ vieren.

Er zijn al erg veel boeken over de Tweede Wereldoorlog geschreven. Toch is dit een prachtige aanvulling op het genre. Een mooi, levensecht verhaal over geheimen, vragen, bedreiging, verraad. Een mooi verhaal waarin de ware gebeurtenissen rond de familie Ten Boom natuurlijk in het verhaal verweven zijn. Het is tegelijk ook een verhaal waarin de kern van het christelijk geloof treffend wordt meegenomen: schuldgevoel en vergeving, nieuwe kansen, bevrijding en de kracht van het gebed.

Dit boek wordt ongetwijfeld een geliefd leesboek bij leerlingen van groep 6-8 van de basisschool. Het is ook heel geschikt om voor te lezen in de klas. Het is in elk geval een must voor elke basisschool, voor elke schoolbibliotheek. Als afsluiting past een bezoekje aan het Corrie ten Boomhuis in de Barteljorisstraat in Haarlem. Misschien kan het schoolreisje komend jaar naar Haarlem gepland worden. En daarna naar Bloemendaal aan Zee.

Judith Janssen is o.m. bekend van andere mooie leesboeken als  ‘Storm’ over de Watersnoodramp in 1953, waarvoor ze in 2013 genomineerd werd voor Het Hoogste Woord (en dat ook over geheimen ging), van het actieboek ‘De mysterieuze monnik‘ over Maarten Luther, en van ‘Terug naar de Titanic’.

AP

Gideon (14 jr.): Ik vond het een heel mooi boek, waarbij ik me heel goed kon inleven in het verhaal. Als ik Teun was, had ik waarschijnlijk hetzelfde gedaan. 

Koop dit boek bij je plaatselijke (christelijke) boekhandel

of

BESTEL ONLINE