Boekdetails

12+ jaar

LEEFTIJDSGROEP

Peter en Anna; de gouden speld, dl. 4

De Gouden Speld; dl. 4

  • Auteur: Martine Jonker
  • Serie: De Gouden Speld deel 4
  • Jaar van uitgave: 2020
  • Prijs: 14,95 (actuele prijs klik Bestel online)
  • Pagina's: 176
  • Uitvoering: Paperback
  • Uitgeverij: Gideon & Vuurbaak
  • ISBN: 9789059991774
  • Bestel nu

In de historische serie ‘De Gouden Speld’ leef je mee met tieners die spannende avonturen beleven tegen de achtergrond van de geschiedenis van het christelijk geloof. De serie begint met David & Mirjam, die ten tijde van Jezus’ op aarde leven. In de volgende delen (dl. 2 Ruben & Claudia, dl. 3 Marcus & Susanna) zijn we telkens een paar generaties verder, met nazaten uit dezelfde familie, in een andere tijd. Telkens zie je hoe zij als christenen leven en overleven, hoe moeilijk het is om openlijk christen te zijn. En telkens wordt ‘de gouden speld’ als kostbaar familiekleinood doorgegeven aan de volgende generatie.

Dit vierde deel over Peter en Anna speelt in de veertiende eeuw na Christus in het katholieke, bijgelovige Engeland, 1381.

Peter vindt op het land van zijn ouders een kist met oude documenten, oude boekrollen. Hij weet niet wat het zijn, maar verstopt ze. Peter ontdekt dat de priester van de katholieke kerk door de verkoop van aflaten mensen geld probeert te ontfutselen. Peters ouders, trouwe katholieken,  geloven niet wat hij over de priester zegt en vertrouwen de priester. Peter kan ook niet lezen. ‘Lezen is voor geestelijken, niet voor ons gewone mensen’.

Peter krijgt van de landheer opdracht om met een van de boekrollen naar Oxford te reizen om aan professor Wyclif  te vragen of hij de tekst kan ontcijferen. De landheer wil graag meer over de tekst weten en vraagt Peter of hij wil uitkijken naar priester Stefan, een student van professor Wyclif.

Peter komt op zijn reis in aanraking met Anna, de zus van Stefan. Hij raakt onder de indruk van professor Wyclif, die boekrollen van de bijbel vertaalt omdat hij wil dat mensen zelf de bijbel gaan lezen. Ook Peter komt tot geloof. ‘Peter voelde dat het ook in zijn eigen hart was geen branden’. Hij leert lezen van Anna en helpt mee met het overschrijven van de bijbel. En hij komt erachter dat de kist met boekrollen, die hij thuis heeft, boekrollen van de bijbel zijn.

De mensen rond professor Wyclif, Stefan, Anna, Peter, moeten hun werk in het geheim doen. Zij werden ‘Lollards genoemd, een scheldnaam voor de Bijbelmensen. De rol van de katholieke kerk was in die tijd nog heel groot, invloedrijk.

Opnieuw schreef auteur Martine Jonker een prachtig verteld, geloofwaardig, spannend verhaal over moeilijkheden waar christenen in de late middeleeuwen mee te maken kregen. Het is een heel mooi, doorleefd christelijk verhaal, waarin op een aanstekelijke manier, met veel liefde over het geloof gesproken wordt. Deze auteur vind ik een voorbeeld als auteur van geloofwaardige, echt doorleefd christelijke boeken.

Je maakt in dit verhaal kennis met de Bijbelvertaler Wyclif, waar de huidige organisatie ‘Wycliffe Bijbelvertalers’ naar genoemd is. In elk deel van deze serie maak je mee hoe christenen zich in hun tijd staande moeten houden. En telkens speelt ook de Gouden Speld een belangrijke rol. Peters familie hoort bij de nazaten van de familie van Marcus en Susanna, uit het derde deel. Bij dit 4e deel schreef Martine een lesbrief voor groep 7-8 van de basisschool.

We kijken alweer uit naar het volgende deel in deze serie.

AP

 

Koop dit boek bij de plaatselijke (christelijke) boekhandel of Bestel online