Gouden Speld-trilogie: dl. 1 – 3

De Gouden Speld-serie – Trilogie is een ‘document’, met drie boeken waarin je je waant in de tijd van Jezus en in de tijd van de eerste christenen. Iedereen denkt wel eens bij de Bijbelse verhalen: ‘was ik er maar bij geweest’, ‘wat zou ik gedaan hebben’. Je kunt dit meemaken als je meeleeft en je identificeert met de hoofdpersonen in deze drie prachtige verhalen. De Gouden Speld reist telkens mee en maakt alles mee. Drie momenten in de geschiedenis van het christelijk geloof, drie spannende verhalen over David & Mirjam(dl.1) – Ruben & Claudia (dl.2) en Marcus & Susanna (dl. 3).

‘De gouden speld staat symbool voor ons geloof, dat een kostbare schat is’ (blz. 333).

Wie de gouden speld ontvangt van zijn familie, krijgt daar telkens de opdracht bij om de mensen ‘het verhaal’ te vertellen. ‘Bewaar deze speld en geef hem later door aan je eigen kinderen, met het verhaal dat erbij hoort. Bewaar je geloof net zo trouw in je hart als dat je deze speld zult bewaren’. (pag. 333)

David & Mirjam: In het eerste boek maak je kennis met David & Mirjam. Ze leefden in de tijd van Jezus. Als David eens op zijn broertje Benjamin moet passen, gaat het mis. Benjamin breekt zijn been. David voelt zich schuldig. Hoe moet het nu met Benjamin…      In die tijd loopt Jezus ook rond in Galilea. Jezus geneest het been van Benjamin. In die verwarrende tijd onder Romeinse overheersing vroegen ze zich af of Jezus echt de Messias was en komen daar gaandeweg achter. Het is een gevaarlijke tijd onder de Romeinse overheersing. David & Mirjam beleven spannende avonturen met angstige momenten.

De Gouden Speld: Omdat Mirjams moeder de wijzen uit het Oosten heeft helpen te ontsnappen aan Herodes kreeg ze de Gouden Speld. Mirjam krijgt die speld weer van haar moeder en zo reist de speld mee met de familie en door de tijd. Lazen we in dit eerste deel hoe het leven in Israël was in de tijd dat Jezus er rondwandelde, in dit tweede deel zijn we een generatie verder.

Ruben & Claudia: Dit verhaal geeft een indringend beeld van het leven in de eerste eeuw na het sterven van Jezus. De tijd van de eerste christenen in Rome, die in het geheim hun samenkomsten hielden. De 12-jarige Ruben komt samen met zijn (oudere) vriend Jozias aan in Rome. Ze worden verkocht op de slavenmarkt. De Romeinen bekijken hen meewarig: dit zijn de Joden die de val van Jeruzalem overleefd hebben. Ruben wordt slaaf van Felix, een 14-jarige jongen, zoon van een senator. Jozias wordt slaaf van de wrede Brutus en wacht een akelig lot. Hoewel Ruben slaaf is, mag hij wel boodschappen doen voor Felix, waardoor hij ontdekt dat er christenen wonen in de stad. En, tot zijn verrassing is ook Claudia, de jongere zus van Felix, christen.

Een mooi motief in het verhaal is een lied dat de eerste christenen vaak zingen ‘Kijk naar de vogels. Ze zaaien niet en maaien niet, maar hun hemelse Vader zorgt voor hen, zo zorgt Hij ook voor ons‘. En natuurlijk speelt ‘De gouden speld’ een belangrijke rol. Hoe? Wat? Dat moet je zelf lezen. Heel mooi in het verhaal is dat Ruben door zijn joodse achtergrond uit de eerste hand aan de christenen in Rome kan vertellen welke ervaringen zijn familie heeft gehad met Jezus. Ruben reist uiteindelijk door naar Gallia, om ook daar ‘het verhaal te vertellen’.

Martine Jonker schreef een erg mooi en opnieuw ook heel spannend verhaal, waarin je bekende Bijbelverhalen herkent, maar ook namen van eerste christenen die door Paulus in zijn brieven genoemd worden. Door deze verhalen komt de wereld van de eerste christenen heel dichtbij. Mooi!!

Marcus & Susanna: Marcus is 12 jaar, christen, en woont in Lugdunum (Lyon), in Gallia en droomt van avonturen en verre landen. Zijn vader vaart, zijn moeder leeft niet meer en hij woont met zijn opa Jozias in een huis. Hij is nauw bevriend met Susanna en haar familie, die ook christen zijn. Hun leven wordt op de kop gezet als er op een dag Romeinse soldaten in de stad verschijnen die overal bordjes ophangen: Verboden voor christenen. Christenen mogen geen winkels meer bezoeken, geen dokter meer roepen en Marcus kan niet meer naar school. Hij weigert te buigen voor het beeld van de keizer.

De opa van Marcus’ vriendin Susanna is de leider van de christenen in de stad. Bezorgd ziet hij hoe de pesterijen tegen de christenen steeds erger worden. Zo erg, dat het niet meer leefbaar is in de stad. Ook opa Jozias (de zoon van Ruben) is hoogbejaard. Op een dag vertelt hij Marcus zijn levensverhaal en het verhaal dat bij de Gouden Speld hoort. Marcus krijgt de speld van hem, hij begrijpt dat dit heel bijzonder is en schrijft het verhaal van opa op. Hij bewaart het verhaal bij de boekrollen die bij Susanna thuis in een kist liggen. En hij ligt in de clinch met zijn vader, die het niet zo nauw neemt met het geloof.

In dit boek zie je hoe Jezus’ volgen, standhouden in moeilijke tijden, het geloof doorgeven of verloochenen iets van alle tijden is. Marcus maakt dit allemaal mee. Mooi is dat Marcus in dit verhaal contacten met geloofsgetuigen, ooggetuigen van gebeurtenissen uit zijn familie heeft, waardoor hij ontdekt en zeker weet dat hij het geloof weer door wil geven en verder wil vertellen als dit in Lugdunum niet meer kan. Als de christenen moeten vluchten…

Marcus & Susanna vluchten naar Brittannia. De Gouden Speld gaat mee. Weer gaat ‘Het verhaal’ verder…

Dit derde deel over Marcus & Susanna’ is niet apart verschenen, maar direct opgenomen in deze dikke omnibus. Het mooie van deze drie verhalen is dat de hoofdpersonen familie van elkaar zijn in een lijn die teruggaat tot de tijd van Jezus. De Gouden Speld is de rode draad in de serie en is getuige van veel belangrijke gebeurtenissen in de eerste eeuwen van de eerste christenen. De familieband, kort samengevat: De moeder van Marcus  (3e dl.) is de dochter van Opa Jozias, die de zoon is van Ruben 2e dl.) die de zoon is van Benjamin, de broer van David (1e dl.).

Deze prachtige verhalen kun je niet naast je neer laten leggen, het zijn verhalen om door te geven en verhalen die het hart raken. Omdat Martine Jonker je deze tijd door de ogen van kinderen laat zien, zullen de verhalen echt bij hen binnenkomen. Je kunt je voorstellen hoe het geweest is. En het laat ons zien dat we de verhalen van Jezus niet mogen vergeten en altijd door moeten blijven geven. Denk aan de Gouden Speld en denk aan de vogels. God blijft voor ons zorgen. Ook in volgende eeuwen en plaatsen.

Dit zijn prachtige verhalen en laten zien hoe het leven geweest kan zijn voor de eerste christenen, vanaf Jezus’ tijd tot eeuwen later. Martine Jonker is een echte verteller. Voor kinderen die niet opzien tegen een dik boek zal het genieten zijn en waarschijnlijk ‘s nachts stiekem doorlezen. Voor kinderen die hier wel tegenop zien is dit een echte voorlees-aanrader voor de ouders of meester & juffen.

Voor alle kinderen van 10+, voor alle boekenplanken van de leesbibliotheken groep 6 t/m 8. Lees & geniet, en in dit boek moet je soms zelfs (echt!) huiveren.

Op deze website staan veel kinderboeken beschreven van/voor/door christenen, maar er zijn niet zoveel boeken die het christelijk geloof zo doorleefd weergeven en doorgeven.

Aanrader voor kinderen en hun ouders/opvoeders.

AP

 

 

BESTEL ONLINE

 

Boekgegevens

Titel:

Gouden Speld-trilogie: dl. 1 – 3

Jaar van uitgave:

2018
2018

Aantal pagina’s:

380
380

Uitgeverij:

Vuurbaak
Vuurbaak

Prijs:

15.99
15.99

Deel deze recensie

Follow Me On Instagram

Het Platform Christelijke Kinderboeken promoot het christelijke kinder- en jeugdboek en reikt ieder jaar de EigenWijsPrijs, Het Hoogste Woord en de #YAP uit.

Zoeken

Iets kwijt? Vind het hier ...

© 2023, Alle rechten voorbehouden.