Michel de Boer laat zich in dit boek van de veelzijdige kant zien. Helder, krachtig. In het betweterige schaapje is Betty hoofdpersoon. Ze ziet er herkenbaar, verzorgd, vrouwelijk uit, met haar helderrode hoed, rode krullen, rode handtas en rode hakschoenen. Maak kennis met Betty, die geen zin heeft om altijd achter de herder aan te lopen.
Betty is eigenlijk helemaal niet zo betweterig, wel eigenwijs, avontuurlijk en impulsief. Ze vraagt haar vriendinnen om mee te gaan en doet het meteen. Als ze niet meegaan…’Nou, dan ga ik maar alleen’.
In een levendige sprong zie je Betty naar de andere kant gaan. Het is duidelijk dat ze een andere keus maakt. Dit laat de illustrator hier heel treffend zien.
Betty laat haar volgzame vriendinnen achter en belandt in een bos. Ze ontdekt een nieuwe wereld en ontmoet dieren die ze nog niet eerder kende. Ze geniet. Maar als ze naar huis wil, weet ze niet hoe ze terug moet. Ze vraagt het aan de dieren. Hier schetst De Boer met veel humor de hulp van Das bij het zoeken naar de juiste weg. Richting de Noordpool, Zuidpool, of is het de Oostpool. Betweterige (of besluitvaardige) Betty besluit dat ze het zelf wel weet. Das wil haar nog wel even waarschuwen voor gevaren in het donker ‘Straks wordt het donker en dan zie je geen poot voor ogen meer’.
In de donkere nacht belandt Betty in een boom. Wat nu? Dit heeft De Boer meesterlijk laten zien met het schaap en haar tasje in een boom, tegen de achtergrond van een grote witte maan, in heldere zwartblauw tinten. De illustratie is overdwars afgedrukt, over twee bladzijdes wat een verlengend effect geeft en waarin je de hoogte waarboven Betty hangt voelt. Wie de bijbelse verhalen kent, zal associaties krijgen met het bekende verhaal van Absalom, die met zijn haren verstrikt raakte in een boom. Het angstige moment als Betty uit de boom valt wordt herkenbaar weergegeven. Hier had de uitroep ‘Help! Beh! Help! wel weggelaten kunnen worden, omdat je dat wel ziet aan de illustratie.
Dit is een mooie vorm van bijbelverhalen vertellen, in dit geval van de gelijkenis van het verloren schaap. Duidelijk voor bijbelkenners. Het wordt sec, helder verteld zonder toevoeging van belerende opmerkingen of conclusies. Helder, to-the-point, met ruimte voor het zelf ontdekken van het verhaal achter het verhaal.
Michel de Boer zul je altijd herkennen aan zijn humor en dat ontbreekt ook in dit verhaal niet. ‘Is daar iemand?’ roept Betty (…) Iemand is hier niet (…). Heerlijk droge humor, met een discussie over de noordpool, zuidpool, oostpool. Dit sluit aan bij logische conclusies die kinderen zullen trekken. Als er een noordpool en zuidpool zijn, zal er ook wel een oostpool zijn… Het taalgebruik is eenvoudig en het verhaal is prettig voor te lezen.
Het voordeel van een auteur die tegelijk illustrator is, is dat tekst en illustraties naadloos bij elkaar passen en elkaar aanvullen. De Boer laat emoties zien als nieuwsgierigheid, verbazing, angst, bezorgdheid, verdriet. Dat Das nieuwsgierig is, zie je aan zijn blik, de ogen en de snuit die ver vooruitsteekt. Maar vooral ook de invulling van de eigenzinnige Betty, die steeds herkenbaar uitkomt met haar helderrode kleuren.
Michel de Boer laat als auteur-illustrator-vormgever-uitgever zien dat hij meer kan. De tekst is afgedrukt op glanzend glad papier, illustraties zijn levendig, helder, met gestileerde vormen zonder teveel details, wat een rustig beeld geeft. In de opmaak is gekozen voor een diversiteit aan kleuren in achtergrond pagina’s. Kleuren, die telkens perfect passen bij de beschreven situatie. De Boer heeft keuzes gemaakt, wat de artisticiteit zeer ten goede komt en krachtig, sprekend is.
Een heel mooi en verzorgd uitgegeven prentenboek. We kijken uit naar meer van dit soort prentenboeken en meer bewerkingen van bijbelverhalen in deze vormgeving. Najaar ’18 komt ‘Het brullende leeuwtje’ van Michel de Boer uit in deze ‘serie’. Een prentenboek over een leeuw die per ongeluk in de ark van Noach terechtkomt. Daar kijken we naar uit.
AP
Koop dit boek bij de plaatselijke boekhandel