Het is december, de maand waarin veel boekredacties traditioneel hun lijstjes maken met boeken die indruk op hen maakten. Bij het Platform Christelijke Kinderboeken kwamen dit jaar honderden boeken langs. Een team van recensenten leest ze door en deelt de recensies, zodat boekenliefhebbers, opvoeders en leerkrachten er hun voordeel mee kunnen doen.
Vandaag deelt recensent Dirry van de Grampel de beste boeken die zij dit jaar recenseerde.
Gods grote plan
Een Bijbel voor het hele gezin met meer dan 600 pagina’s. Deze uitgave verschilt van andere kinderbijbels want met dit boek maak je als het ware een reis door de Bijbel. En de rode draad die door alle geschiedenissen van het Oude en Nieuwe Testament heenloopt, is het grote plan dat God heeft met Israël en de wereld, vanaf de schepping tot aan het visioen van Johannes. En het mooie is dat het een gezinsbijbel is! Dus er kan bijvoorbeeld samen aan tafel uit worden gelezen met kinderen van 7 tot 12 jaar.
Bekijk de boekrecensie
Het verdwenen hoefijzer
Finn ontdekt bij het folders rondbrengen een paard dat onder slechte omstandigheden in een veel te kleine varkensstal bij een boerderij staat. Hij gaat op onderzoek uit, want hij wil het paard helpen. Maar kan hij de bewoner van de boerderij wel vertrouwen en lukt het om het paard in veiligheid brengen? In dit knap geschreven verhaal geeft Evelien van Dort op een heel mooie manier een inkijkje in de binnenwereld van Finn. Dat maakt het verhaal bijzonder, een aanrader dus, vooral als je van paarden houdt!
Bekijk de boekrecensie
Wegwezen
Een boek dat me raakte. Want het laat heel duidelijk zien, hoe kwetsend het is als je ergens komt waar je niet welkom bent. En dat overkomt Khalid en zijn familie. Ze zijn gevlucht uit Afghanistan. Maar jongeren uit het dorp willen niet dat ze daar komen wonen. Zij bedenken daarom in het geheim ‘Operatie wegwezen!’ Ook hoofdpersoon Arno raakt daarbij betrokken. Maar wil hij dat eigenlijk wel? En kan hij nog terug? Een actueel boek dat je aan het denken zet. Wat zou jij doen?
Bekijk de boekrecensie
Zusje van papier
Direct vanaf de eerste bladzijde heeft dit boek je te pakken! Het gaat over Boukje die geadopteerd is en enig kind. Ze vindt het thuis niet altijd leuk, omdat haar moeder erg bezorgd is. Ze schrijft vaak in haar dagboek (aan haar zusje van papier). Maar ze trekt ook veel op met klasgenoot Thomas. Bij hem thuis is het altijd gezellig. Boukje mag zelfs met hen mee op vakantie. Daar ontmoet ze Tessa, die ook geadopteerd is. Dit knap gecomponeerde verhaal leest als een trein, met aan het eind een verrassende ontknoping. Een heerlijk boek voor tienermeiden, aanbevolen!
Bekijk de boekrecensie
Dikke juf Fiep 2
Enkele maanden geleden verscheen er opnieuw een dikke bundel met juf fiep verhalen. Vrolijke verhalen, waar veel kinderen van genieten als ze net hebben leren lezen. Wat is het knap om dit soort verhaaltjes te schrijven, met humor en avonturen en dan ook nog op een goed passend leesniveau, voorzien van grappige tekeningen van Marja Meijer. Eigentijdse verhalen, waar je elke beginnende lezer een plezier mee doet!
Bekijk de boekrecensie
Over Dirry van de Grampel
Dirry van de Grampel is getrouwd met Erik. Beiden zijn ze actief voor het PCK, maar ze houden er ook van om er samen op uit te trekken. Dirry houdt van lezen en voorlezen. Toen ze nog als jeugdbibliothecaris werkte, gingen er altijd stapels boeken mee naar huis. Ze probeerde ze uit op haar beide dochters, en koos dan met hen samen de boeken die het leukst waren om aan een groep kinderen voor te lezen. Nu leest ze op de wekelijkse oppasdag voor aan haar kleinzoons. Natuurlijk omdat het zo mooi is om samen van verhalen te genieten. Maar toch ook met in het achterhoofd de stelling: Meer (voor)lezen, beter in taal!
Foto: Kari Shea