Dingen van ver

Dave Eggers vertelt in het boek Dingen van ver een origineel verhaal met verrassende wendingen. Naast dat het verhaal erg origineel is, is het ook goed te volgen, omdat het boek een constante verhaallijn heeft met één hoofpersonage: Julian. Door de afwezigheid van flashbacks en moeilijke woordconstructies is het boek erg geschikt voor beginnende lezers uit groep drie en vier. Er wordt geen duidelijke context geschetst door de schrijver, hierdoor heeft het verhaal iets mysterieus. Wie is Julian eigenlijk? Waarom woont hij op het strand? Wie is de kapitein en hoe komt hij aan al die schatten? Deze vragen houden de lezer bezig en betrokken bij het verhaal. Het feit dat hier geen heel gedetailleerde antwoorden op worden gegeven, maken het boek ook erg geschikt als voorleesboek voor jonge kinderen.

Vormgeving en illustraties
Kelly Murphy ondersteunt het verhaal met prachtige prenten die de gehele bladzijdes beslaan. Deze platen zijn erg kleurrijk en gedetailleerd. Het kleurgebruik en de compositie dragen bij aan de mysterieuze sfeer van het boek.

Taalgebruik en christelijk karakter
De schrijver heeft gebruik gemaakt van korte zinnen en weinig moeilijke woorden. Waar nodig worden woorden uitgelegd, zoals in het volgende citaat: “Het leek op een soort zwaard dat hij wel eens in een boek gezien had, maar hij wist de naam niet meer. Hij zwaaide ermee naar rechts en naar links en probeerde op het woord te komen. Geen rapier; die is langer. Geen degen; die is dun en weegt bijna niets. Het was ook geen machete of dolk.” 

In het boek worden geen duidelijke verwijzingen gemaakt naar het christelijk geloof. Wel maken kinderen kennis met een aantal normen en waarden die ook goed passen bij de normen en waarden die het christendom kent. Zoals eerlijkheid, delen en elkaar helpen.

Leesbeleving en leesplezier
Dingen van ver is zeker een aanrader om te uit voor te lezen aan jonge kinderen en kan ook goed gebruikt worden als leesboek voor beginnende lezers. De prenten verbeelden het verhaal op een prachtige manier en dragen bij aan het mysterieuze karakter van het boek. Het verhaal laat leerlingen op een leuke manier kennismaken met belangrijke normen en waarden, die zij kunnen gebruiken in hun eigen omgang met anderen.

Ik heb het boek gebruikt als voorleesboek in groep 1/2, de leerlingen waren erg betrokken en geboeid. Echt een aanrader!

RMH

https://christelijkekinderboeken.kameel.nl/producten/boeken/kinderen-en-young-adult/6-9-jaar/leesboeken/dingen-van-ver:9789492600387

Boekgegevens

Titel:

Dingen van ver

Jaar van uitgave:

2021
2021

Aantal pagina’s:

38
38

Uitgeverij:

Paolo
Paolo

Prijs:

14,99 (voor actuele prijs zie Bestel nu)
14,99 (voor actuele prijs zie Bestel nu)

Deel deze recensie