Meneer Kabouter

In het boek Meneer kabouter vertelt Fred Blunt een origineel verhaal met een nog onverwachtere afloop. De lezer maakt kennis met meneer Kabouter, een hele boze kabouter. Samen met de alwetende verteller probeert de lezer erachter te komen waarom meneer Kabouter boos is en hoe dit opgelost kan worden. In het boek komen meerdere personages voor die hieraan proberen mee te werken, maar of dat gaat dat lukken is nog maar de vraag. Deze personages worden kort benoemd en spelen geen grote rol. Samen met de eenvoudige verhaallijn, is het boek dus goed te volgen en geschikt voor beginnende lezers uit groep drie en vier.

Vormgeving en illustraties
Het verhaal wordt ondersteund door kleurrijke prenten met een cartoonachtig karakter, deze prenten beslaan de gehele bladzijdes. De platen zijn erg gedetailleerd vormgegeven en er is genoeg om naar te kijken. Net zoals het verhaal hebben ook de tekeningen een heel eigen stijl.

Taalgebruik en christelijk karakter
In het boek is weinig tekst aanwezig, de prenten zijn al erg sprekend. Fred Blunt heeft gebruik gemaakt van korte zinnen. Zoals eerder genoemd, is het verhaal vanuit de alwetende verteller geschreven. In het volgende citaat wordt duidelijk op welke manier dit vormgegeven is: “We kunnen meneer Kabouter maar beter niet storen bij het vissen.“. Deze eenvoudige schrijfstijl is geschikt voor beginnende lezers uit groep drie en vier en maken het boek ook leuk voor jonge kinderen om uit voorgelezen te worden. De kinderen maken ook kennis met verschillende emoties en het gebruiken van goede manieren.

Het verhaal bevat geen duidelijke verwijzingen naar het christelijk geloof. Het boek bevat wel een aantal aspecten waar christenen moeite mee kunnen hebben. Zo is er een heks aanwezig in het verhaal: dit personage wordt zowel beschreven als afgebeeld. Deze heks tovert en maakt gebruik van toverspreuken; deze vorm van magie kan door sommige lezers als ‘schokkend’ worden ervaren. Door alles wat de kabouter zegt en hoe hij kijkt, geeft dit personage een negatieve sfeer aan het boek.

Leesbeleving en leesplezier
Het boek Meneer kabouter is erg origineel: zowel in de verhaallijn en vormgeving als in het thema van het boek. De kleurrijke platen nodigen uit om elke detail te onderzoeken. In het verhaal speelt de heks een belangrijke rol, houd daar rekening mee als je dit boek leest of koopt.

RMH

 

https://christelijkekinderboeken.kameel.nl/producten/boeken/kinderen-en-young-adult/6-9-jaar/leesboeken/meneer-kabouter:9789492600196

Boekgegevens

Titel:

Meneer Kabouter

Jaar van uitgave:

2020
2020

Aantal pagina’s:

31
31

Uitgeverij:

Paolo
Paolo

Prijs:

14,99 (actuele prijs zie Bestel Nu)
14,99 (actuele prijs zie Bestel Nu)

Deel deze recensie