Boekdetails

12+ jaar

LEEFTIJDSGROEP

Danda

  • Auteur: Chris Barnard, vertaling van Michiel Angenent
  • Jaar van uitgave: 2021
  • Prijs: 14,99 (actuele prijs zie Bestel Nu)
  • Pagina's: 144
  • Uitvoering: Paperback
  • Uitgeverij: Paolo
  • ISBN: 9789492300226
  • Bestel nu

Danda vertrekt zonder medeweten van zijn pleegouder op zijn zelfgemaakte vlot om in een verre haven zijn vader te gaan zoeken, die in geldproblemen zit. Danda wil hem helpen met zijn spaargeld. Als hij de rivier in Zuid-Afrika afzakt, beleeft Danda met zijn dieren allerlei avonturen. Hij komt terecht in een storm en verliest zijn vlot. Ook krijgt hij te maken met Sarel Vetvoet, die hij liever kwijt zou zijn, en ontmoet hij Rosina, van wie hij liever geen afscheid zou nemen.
Zou Danda op tijd en met het nodige geld bij zijn vader komen? Of zal Sarel Vetvoet er met het geld vandoor gaan? En zal hij Rosina nog eens terugzien?

Danda is een boek vol actie en doorzettingsvermogen. Dolgraag wil Danda zijn vader helpen door een zak geld bij hem te brengen. Maar gaat de tocht over rivier goed? Dat is de vraag die de lezer tijdens het lezen bezig houdt. Ook ben je erg benieuwd of Danda op tijd bij zijn vader aankomt. Het zorgt ervoor dat je het boek gelijk uit leest.

De episodes met de dieren zijn leuk voor de afwisseling, maar soms wat langdradig. Niet altijd hebben deze stukjes een toegevoegde waarde aan het verhaal an sich. Af en toe verveelt het een beetje. Wel is het erg sterk dat zelfs de dieren eigen karaktertrekken hebben, die steeds opnieuw weer terugkomen.

Het boek leest makkelijk. Aan het begin moet je even in de stijl van de schrijver komen en wennen aan al de dieren die zoveel voor Danda betekenen. Naarmate het verhaal vordert, leest het makkelijker en hoef je minder over de inhoud na te denken. De tekst is opgedeeld in vrij lange hoofdstukken, zo’n 15 pagina’s. Voor het lesgemak hadden de hoofdstukken korter mogen zijn, te meer omdat er geen gebruik gemaakt is van witregels in de lopende tekst. Het zou wat rust gunnen tijdens het lezen.

Kortom, Danda is een leuk boek over een Afrikaanse jongen op reis naar zijn vader. Zijn doorzettingsvermogen springt er in het verhaal uit, een mooi leerelement!

RvL