Kascha

Kascha is het nieuwste boek van Anne C. Voorhoeve. Als je eenmaal iets van haar gelezen hebt, ben je fan. Ze schrijft prachtig, beeldend en haar personages gaan in je hoofd verder leven, het lijkt of je ze kent en je wilt er altijd meer over weten. Haar hoofdpersonen zijn doorgaans sterke persoonlijkheden, die zich niet zo gauw onder de tafel laten vegen en vasthouden aan hun principes. Zo ook Kascha.

Met haar Sinti-familie is ze – vanuit Zuid-Duitsland – naar een klein dorp in Noord-Duitsland verhuisd. Het hele dorp weet zeker dat zigeuners – Kascha zou Sinti zeggen – niet te vertrouwen zijn en storten hun vooroordelen en bijbehorende afstand over hen uit. Maar, een sneeuwstorm van winter ’78/’79 krijgt meer voor elkaar…

Hoofdpersoon Kascha is bijna 12 jaar, een meisje met sterke voelhorens, die doorheeft als er iets gaat gebeuren en zelfs voorspellende gaven blijkt te hebben. Ze voelt dat er iets gebeuren gaat met haar 17-jarige zus Zippi, waar ze heel close mee is. Maar…Zippi vertelt niet alles, beter gezegd ‘niks…’

Het gezin van Kascha woont sinds een paar jaar dichtbij de kale noordkust van Duitsland ‘ons dorp Gross Mooren is niet bepaald geschikt om ongemerkt iemand te achtervolgen’. Haar zus belt in het dorp met haar geheime liefde, Kascha raadt meteen wie dat zou moeten zijn. Terwijl ze op haar zus wacht, wordt ze het onderwerp van een relletje, want de bewoners van GM weten zeker dat haar ‘zigeuner’-familie niet pluis is. ‘Dat tuig van de Mulllerboerderij’ – ‘Ziet iemand een wapen?’ Ook de plaatselijke politie doet mee ‘Aha’ alsof er verder geen uitleg meer nodig was’.

Het gezin van Kascha woont in een oude boerderij, waar achter ze een grote schuur hebben met spullen die ze opknappen en verkopen. Kascha woont er met haar opa -die ze Puro noemt, (Sinti voor opa) -waar ze dol op is en met wie ze graag kruiswoordpuzzels maakt, met haar ouders (Dada, vioolbouwer) en haar mama, die een oudere versie van zus Zippi is. En ze heeft broers Gecko, Hanno en Janko. En met buurman Muller vlak naast hen.

Wanneer buurman Muller Kascha vraagt een brief te posten – en dit door het plotselinge winterweer onmogelijk is – voelt Kascha zich steeds schuldiger dat ze dit nog steeds niet gedaan heeft. Al verandert haar visie op de buurman radicaal als ze leest wat er in de brief staat…

In dit boek is de ‘echte winter’ van ’78-’79 een belangrijk onderwerp in het boek. De problemen die door de vele sneeuw, het uitvallen van elektriciteit, de onbegaanbaarheid van wegen, etc ontstaan, zorgen ervoor dat de bevolking plotseling van hulp afhankelijk is en alle aangeboden hulp goed kan gebruiken. Zèlfs als die hulp van zigeuners is…

Als Oom Harald zich ongerust maakt over zijn vrouw die alleen moet overleven in dit weer, stelt Kascha’s moeder hem gerust ‘Lonny is zonder stroom en stromend water opgegroeid’ (…) en allebei hebben we het overleeft’. Waarbij Kascha het nodig vindt oom Harald te citeren ‘En wat primitieve methodes betreft zijn wij in het voordeel, toch, oom Harald? 

Kortom, ‘Kascha’ is voluit leesplezier. Een heerlijk Young-Adult-winterboek.

Lees ook de andere titels van van Anne Voorhoeve: Liverpool Street, Nanking Road (what-if van Liverpool Street), 21 juli, Lilly Marlene, Unterland. Stuk voor stuk heerlijke boeken met stevige hoofdpersonages, voor jongeren 14-15+.

AP

 

Koop dit boek bij de plaatselijke boekhandel

of BESTEL ONLINE

Boekgegevens

Titel:

Kascha

Jaar van uitgave:

2015
2015

Aantal pagina’s:

288
288

Uitgeverij:

KokBoekencentrum
KokBoekencentrum

Prijs:

20,99
20,99

Deel deze recensie