Lilly Marlene

Het verhaal van Lilly Marlene van Anne C. Voorhoeve werd in 2002 als film uitgebracht. Het kwam pas in 2004 voor het eerst als boek uit in Duitsland. Het is het eerste boek dat Anne C. Voorhoeve schreef, maar komt in Nederland pas als derde jongerenroman uit na ‘Liverpoolstreet’ en ’21 juli’. Inmiddels kwamen van Voorhoeve ook  ‘Unterland’ en ‘Kascha’ uit. Waarschuwing: als je één Voorhoeve gelezen hebt, wil je ze allemaal lezen. En, je wordt niet teleurgesteld.

 

Lilly Marlene is het verhaal van een familie in een gescheiden Duitsland. Hoe is het als je van je familie gescheiden bent door De Muur? Lilly – alleen overgebleven na het overlijden van haar vader en moeder – wil terug naar haar geliefde tante Lena, de enige zus van haar moeder. Ze heeft geen idee van de ‘andere’ wereld in de DDR. Een jongerenroman dat in een raamvertelling een bijzonder beeld geeft van de gescheiden werelden, van de gevoelens en emoties die leefden in de twee voormalige Duitslanden. En zo wordt Lilly ‘Ossi’ en ‘Wessi’ tegelijk.

Wanneer Lilly’s moeder is overleden, is de enige familie die ze nog heeft die van tante Lena, in Jena, DDR. Lilly wil beslist niet naar een pleeggezin en ‘vlucht’ met de trein naar Jena. Ze belt aan bij haar tante Lena, waar de deur open en direct ook weer dicht gedaan wordt. Wordt Lilly ontvangen in Jena? Krijgt ze het voor elkaar om te verhuizen van de BRD naar de DDR? Het is echt jammer er meer over te verklappen.

Lilly Marlene is het bijzondere en soms hartverscheurende verhaal van de geschiedenis van een warme familie, die door de vlucht van zus (moeder) Rita vanuit Jena, via Berlijn naar Hamburg – verdeeld over twee landen –  verder leven moet, waarbij de twee zussen (moeder) Rita en (tante) Lena inderdaad tot de dood door de Muur gescheiden zullen blijven. Lilly als dochter van Rita wil na de dood van haar moeder terugkeren.

Een prachtig geschreven boek, waarbij je een mooi inkijkje krijgt in het leven van een weerbarstige tiener die bij tijd en wijle niet kan begrijpen waarom de dingen gaan zoals ze gaan. Lilly maakt zowel het leven in de West-Duitsland als in Oost-Duitsland mee en verbaast zich over de dingen die over en weer gezegd en gedacht worden en  ‘gewoonte’ zijn. Een mooi inkijkje in de verschillende Duitslanden van voor 1989 en daarna. Een aanrader als je meer wilt weten van de geschiedenis van de twee Duitslanden en De Muur.

Het verhaal is een raamvertelling. In het eerste hoofdstuk vertelt Lilly – net begonnen aan haar eerste baan – aan een collega haar levensverhaal, waarbij ze aan het eind van het boek met hem naar haar familie teruggaat.

Aanrader voor 14+ en ouder.

AP

 

Koop dit boek bij de plaatselijke boekhandel

of  BESTEL ONLINE (gebonden boek, 19.99)

of koop het voordeelpakket, 2 paperbacks, ‘Lily Marlene’ & ‘Unterland’ voor 15,-  – BESTEL ONLINE

 

Boekgegevens

Titel:

Lilly Marlene

Jaar van uitgave:

2012

Aantal pagina’s:

304

Uitgeverij:

KokBoekencentrum

Prijs:

19.99

Deel deze recensie

Follow Me On Instagram

Het Platform Christelijke Kinderboeken promoot het christelijke kinder- en jeugdboek en reikt ieder jaar de EigenWijsPrijs, Het Hoogste Woord en de #YAP uit.

Zoeken

Iets kwijt? Vind het hier ...

© 2023, Alle rechten voorbehouden.