Boekdetails

12+ jaar

LEEFTIJDSGROEP

Ausländer

  • Auteur: Paul Dowswell
  • Jaar van uitgave: 2020
  • Prijs: 15,00
  • Pagina's: 304
  • Uitvoering: Paperback
  • Uitgeverij: KokBoekencentrum
  • ISBN: 9789026611797

Dit boek wil je gelezen hebben… 1941. Berlijn is hét hart van het Nazi-regime. Wil je overleven in de oorlog, dan móet je lid zijn van de Hitler-Jugend of de Bund Deutsche Madel. Pjotr is een boerenjongen, opgegroeid in Polen, bij Pools-Duitse ouders. Wanneer zijn ouders omkomen, wordt hij – nadat hij in een weeshuis is opgenomen – onderzocht op zijn uiterlijk. Hij blijkt een klassiek Arisch uiterlijk te hebben, een Noords type. De ideale Arier, waarbij het ook nog in zijn voordeel is dat hij vloeiend Duits spreekt.

Dit is een ongelooflijk spannend verhaal over Pjotr of Peter, zoals hij in Berlijn genoemd wordt. Hij wordt opgenomen in het gezin van Nazi-professor Kaltenbach in Berlijn, die hem als een zoon en broer opnemen in het gezin. Helaas blijkt Pjotr/Peter niet de ideale zoon/broer die zij zich voorgesteld hadden. Peter gaat steeds meer twijfelen of deze levensstijl wel de zijne kan worden of hij dat wil. Maar hij mag niets laten merken. Twijfel kan je je leven kosten. Wanneer hij Mendelssohn speelt, wordt hij streng toegesproken. Deze componist was een jood, dus ook zijn muziek is ten strengste verboden. Dat kún je niet mooi vinden.

Hoever het nationaalsocialisme doordringt in het gewone leven, hoever de hersenspoeling van het Hitlerregime gaat, laat dit verhaal zien. Met kerst worden de kerstliedjes herschreven met Hitler als langverwachte zoon en hangen er plastic hakenkruizen in de kerstboom. In de poppenhuizen hangen foto’s van Hitler en behang met meisjes van de Bund Deutsche Madel. Alles staat in het teken van dit nieuwe geloof, ook de rekensommen op school zijn geheel in stijl. De auteur schreef een fictief verhaal met veel historische en confronterende feiten. Eigenlijk is Pjotr/Peter niet meer dan onderzoeksmateriaal.

Dat oorlog continue angst betekent, onzekerheid, steeds op je hoede zijn en keuzes maken, laat dit boek zien. Steeds maar weer keuzes, wel of niet? Een boek dat een inkijkje geeft in het leven van een overtuigd Nationaal Socialistisch gezin, dat laat zien hoe het toegaat bij de Hitler-Jugend. En dat je laat zien hoe dun het draad is, dat leidt tot ‘verraden worden’. Een boek dat je bij blijft en niet loslaat. Je moet doorlezen.

Wat betreft het taalgebruik vragen we ons af of de auteur of de vertaler hier en daar steken liet vallen. Een vertaler had ‘Kaufhaus des Westerns‘ toch wel verbeterd?

Een boek voor lezers (jongeren én volwassenen) vanaf 14 jaar. Jan Terlouw schreef een voorwoord bij dit boek. Ook hij was in de oorlog van dezelfde leeftijd als Pjotr uit dit boek. Terlouw vraagt zich hardop af ‘wat zou ik gedaan hebben’.

En jij, wat zou jij gedaan hebben, als jij Pjotr/Peter was ?

Jorien (13 jr.)over Ausländer: ‘Ik vind dit een geweldig boek. Het beschrijft goed hoe je je als buitenlander kan voelen. Het beschrijft ook goed hoe lastig een dubbele identiteit kan zijn. Het mooiste moment in het boek vind ik, als Peter ontdekt dat Anna ook anti-Hitler is. Ik vind het alleen jammer dat – aan het eind van het boek – die man in het water wordt gesmeten’.

AP

BESTEL ONLINE