Hoogste Woord

Het Hoogste Woord is de vakjury, sinds 1995. Uitgevers van christelijke kinderboeken melden titels aan. De jury kiest hieruit het ‘beste christelijke boek’.

Jury Het Hoogste Woord

De jury het Hoogste Woord is een soort ‘geheim genootschap’ dat op een aantal avonden of ochtenden in het voorjaar bij elkaar komt in een kantoor of een huis. Het zijn vaak vrouwen, soms ook mannen. Ze hebben vaak een bril op (waarom?)…en komen met de auto of de trein, soms zelfs met de fiets naar de afspraak. Bijna altijd hebben ze een zware tas bij zich. Met boeken. Hoe komen ze aan die boeken?

Die boeken hebben uitgevers uitgekozen om mee te dingen naar het Hoogste Woord. Dat is de prijs voor het beste christelijke kinderboek van het jaar.

De juryleden hebben die boeken allemaal gelezen, heel erg goed. Bladzijde voor bladzijde, zin voor zin. Soms hebben ze wat aangestreept, of onderstreept. Soms zetten ze een vraagteken of een blij uitroepteken! Soms vouwen ze een ezelsoor in de bladzijde. Soms lachen ze heel hard om een boek. Soms zie je een rimpel, heel even maar… Maar in alle gevallen wordt er gelezen en vaak nóg eens gelezen.

Ze denken lang na over de boeken en maken er aantekeningen over: Is het verrassend? Origineel? Worden ze er blij van? Raakt het verhaal hen? Is het mooi geschreven? Hoe is de eerste zin? Staan er bijzondere vondsten in? Wat is de rode draad? Hoe zijn de personages? Hoe is het geloof in het verhaal verweven? Hoe ziet het boek eruit?

En dan gaan ze praten over alle boeken. Lang, luid, levendig en enthousiast. Heel vaak wordt er gelachen. En ze schrijven. Ze praten en schrijven net zo lang tot ze weten welke boeken ze de beste vinden. Die boeken worden ‘genomineerd’. Eén van die boeken wint de prijs. Maar dat moeten ze nog lang geheimhouden. Net zolang tot de dag van de prijsuitreiking. Hehe. Eindelijk is het zover. Bloemen voor de winnaar!

Annemarie Prins (tekst)

De leden van de Hoogste Woord-jury 2021 zijn: Riet Meijers, Henriet Koornsberg, Marija  Veldhoen, Dirry van de Grampel en …