Boekdetails

6 - 12 jaar

LEEFTIJDSGROEP

Op zoek naar een schuilplaats

  • Auteur: Janwillem Blijdorp
  • Illustrator(s): Daan van Oosterbrugge
  • Jaar van uitgave: 2020
  • Prijs: 8,45
  • Pagina's: 94
  • Uitvoering: Gebonden
  • Uitgeverij: Uitgeverij Mes
  • ISBN: 9789059523623

In ‘Op zoek naar een schuilplaats’ maken Jos en Sofie kennis met tante Geesje, een oudtante van hun moeder. Om haar negentigste verjaardag te vieren, nodigt ze haar familie uit voor een high tea. Al gauw blijkt dat de oude dame dit niet zonder reden heeft gedaan. Voor haar zijn de gevolgen van de Tweede Wereldoorlog 75 jaar na de bevrijding nog dagelijks voelbaar. Als ze met z’n allen een bezoek brengen aan een ondergrondse schuilplaats in het bos, gebeurt er iets vervelends. Dan blijkt ook, dat de vrijheid waarin Jos en Sofie leven, voor anderen, zoals Nadja en haar zoon Omar, twee vluchtelingen uit Syrië, niet vanzelf spreekt …

De voorkant van het boek vat het verhaal samen: elementen uit de oorlog, tante Geesje, de schuilplaats en Nadja en Omar. Een treffende weergave van de inhoud. De kleuren die gebruikt zijn, passen ook bij het verhaal. In het boek zijn geen illustraties opgenomen. De tekst is erg beeldend geschreven, zodat illustraties ook niet gemist worden. Het verhaal bestaat uit vrij lange hoofdstuk, zo’n 7-10 pagina’s per hoofdstuk. Deze zijn gelukkig wel verdeel in alinea’s. Bovendien laten de witregels hier en daar de lezer wat bijkomen van het verhaal. Het deel van het boek dat zich in het verleden heeft afgespeeld, is gecursiveerd weergegeven. Dit is handig met lezen, je weet gelijk waarover je leest en snapt waarover het gaat. Deze verdeling werkt erg verhelderend.

De inhoud is knap en origineel weergegeven. De schrijver weet de lezer te boeien door het pakkende verhaal. De lezer wil, net als Jos, Sofie en hun ouders, ook graag weten wat die tante Geesje van hen moet hebben. Zij denken aan een testament en erfenis. Maar hebben ze gelijk? Doordat niet het hele verhaal van tante Geesje in één keer werd verteld, bouwt de spanning zich op en blijf je doorlezen. De tweede verhaallijn van Nadja en Omar geeft het verhaal enerzijds iets extra’s (wat betreft afwisseling) en anderzijds voegt het weinig waardevols aan het verhaal toe. Ook zonder deze verhaallijn was dit een mooi boek geweest. De tweede verhaallijn heeft niet echt een duidelijke functie.

Het is een boeiend verhaal dat veel lezers zal boeien. Ook is het een origineel boek over de oorlog. Geschiedenisliefhebbers zullen hiervan smullen!

 

Bestel online

RvL