Boekdetails

12+ jaar

LEEFTIJDSGROEP

Gewetenloze gangsters

  • Auteur: Adri Burghout
  • Illustrator(s): Adri Burghout
  • Serie: KNRM serie deel 2
  • Jaar van uitgave: 2020
  • Uitvoering: Gebonden
  • Uitgeverij: Uitgeverij Mes
  • ISBN: 9789059523708
  • Bestel nu

In het dagelijks leven van Wessel Wolff wisselen werken in zijn atelier, werken in de kaasshop van zijn vader en als opstapper bij de KNRM Scheveningen zich in rustig tempo af.  Totdat … er iemand in zijn leven komt en hem op de kotter Adelar iets overkomt wat voor beiden nogal impact heeft.

Zijn leven krijgt daardoor een andere dimensie. Zijn leven gaat helemaal drastisch op de kop als de opvarenden van de Adelar een onverantwoorde vlucht nemen met de auto en de politie hen achtervolgd. Krijgt Wessel zijn leven daarna weer op de rit? En wat betekenen zijn collega’s en vrienden voor hem?

Dit spannende boek heeft een omslag die een deel van het boek weergeeft. Wel zit er een foutje in, want Wessel zit in het water met een ballon om zijn hoofd. Dat is op de voorkant niet terug te zien. In het boek zijn enkele soortgelijke illustraties in zwart-wit opgenomen. De tekst is opgebouwd met gedoseerde spanning. Na momenten dat de spanning hoog was, komt er een gedeelte waarin de spanning weer afneemt. Dat geeft rust tijdens het lezen. Het verhaal is opgedeeld in 28 hoofdstukken van gemiddeld 6 pagina’s. Ook wordt er gebruik gemaakt van alinea’s. Dat vereenvoudigt het lezen. Toch hapert de tekst hier en daar wel. Er staan wat onlogische dingen in en sommige dingen hebben geen duidelijke functie. Het taalgebruik wat de personages gebruiken, past soms helemaal niet in het verhaal. Ook de snelheid waarmee Wessel en Steffie bij een bezoekje aan elkaar het helemaal eens worden, komt wat geforceerd over. Ze lagen immers tot voor kort behoorlijk met elkaar overhoop door een hoge boete die zij hem gaf. Doordat en soms van deze haperingen in zetten, leest het verhaal minder vlot.

De personages in het boek zijn goed uitgewerkt en hebben eigen karakters waaraan consequent wordt vastgehouden. Wessel maakt bovendien een mooie ontwikkeling door. Je merkt in het geheel dat er een eerder deel van de serie was. Dit deel is goed los te lezen, maar je mist soms wel de informatie uit een eerder deel. De ouders van Wessel behandelen hem soms als een onmondige tiener die niet op eigen benen kan staan, terwijl hij op zichzelf woont. Daaruit mag aangenomen worden dat hij zelfstandig genoeg is. Het is jammer van het spannende en leuke verhaal dat deze dingen erin geslopen zijn.

Het boek is geschreven voor kinderen van 12 jaar en ouder. Daar past de inhoud van dit boek goed bij. De schrijver weet hoe en met welke onderwerpen hij deze doelgroep moet vangen. Veel tieners zullen smullen van dit spannende verhaal met indrukwekkende ontknopingen!

Lees ook over andere titels van deze auteur.

RvL