Boekdetails

6 - 12 jaar

LEEFTIJDSGROEP

Het raadsel van de verdwenen bladzij

  • Auteur: Janneke Wiegers
  • Illustrator(s): Adri Burghout
  • Serie: Speurneuzen deel 2
  • Jaar van uitgave: 2020
  • Prijs: 7,95 (voor actuele prijs zie Bestel online)
  • Pagina's: 110
  • Uitvoering: Gebonden
  • Uitgeverij: Uitgeverij Mes
  • ISBN: 9789059523685
  • Bestel nu

In de kerstvakantie gaan de tweeling Daan en Elsa naar Museum Prinsenhof in Delft, samen met hun vrienden Sen en Evi. Hier heeft Willem van Oranje gewoond en hier is hij vermoord. De sporen zijn nog altijd zichtbaar. De speurtocht die ze doen is reuze interessant. Maar wat is er met de museumdirecteur aan de hand? Waarom doet hij zo vreemd?

Waarom zou de directeur hen eruit pikken voor zo’n belangrijk onderzoek? En wie is de rechercheur die Den ineens een rondje mee laat rijden? Dan wordt er ingebroken… Ook staan er onverklaarbare zandvoetstappen in het raamkozijn van Daans slaapkamer. Hoe komen die daar? Wie zit daarachter, de directeur van het museum of de twijfelachtige rechercheur?

De voorkant van het boek laat al iets zien van de spanning in het boek. De bedachtzame man kijkt de lezer aan. Het kleurgebruik past bij de inhoud van het verhaal, waarin een museum wordt bezocht. Door wat meer gebruik te maken van heldere kleuren, ziet dit boek er meer uit als een boek voor kinderen. ook is de titel van het boek aan de lange kant. In het boek zijn verder geen illustraties opgenomen. Deze worden tijdens het lezen ook niet gemist.

Het verhaal is verdeeld in goed leesbare hoofdstukken. Het lettertype heeft een passende grootte en leest fijn. De hoofdstukken hebben een gemiddelde lengte van 5 bladzijden. In het verhaal is de spanning goed gedoseerd. Bij sommige delen verwacht je meer spanning dan dat er beschreven wordt, bijvoorbeeld als Elsa Evi niet kan vinden in de kerk. Als vader later hen beiden kort aan het zoeken is tussen de mensenmassa, reageert hij vrij nuchter. De kinderen worden ook best vrij gelaten. Dat komt niet echt realistisch over. Vader is best welwillend en gaat in veel wensen van de kinderen mee. Ook de verhaallijn is wat gemaakt en in elkaar geknutseld, zonder realistisch te kunnen zijn. Het wordt zelfs wat ingewikkeld, zeker bij de ontknoping aan het einde van het boek. Dat is jammer van het verhaal. Voor kinderen is dit ongetwijfeld een minder groot probleem.

De inhoud van het boek past goed bij de beoogde doelgroep van kinderen vanaf 9 jaar. Hen zal dit verhaal zeker aanspreken en helemaal als zij in geschiedenis geïnteresseerd zijn.

RvL