Bak- knutsel en ontdekboek bij ‘De goede bakker’

Dit werkboek is een vervolg op De goede bakker; een prachtig prentenboek over de kracht van echte liefde. Dit bak-, knutsel- en ontdekboek is ontwikkeld voor kinderen van 6 tot 12 jaar en kan thuis of in groepsverband worden gebruikt.

Inleiding

In de inleiding worden kinderen aangesproken: Dit werkboek is helemaal alleen van jou! De schrijfster legt uit hoe het werkboek werkt en wat je er allemaal in kunt ontdekken. Bijvoorbeeld hoe je met suiker kunt schrijven, waarom deeg rijst en dat je meel kunt gebruiken als plaksel. De inleiding maakt nieuwsgierig.

Het werkboek is geniet met een omslag in wat dikker papier dan het binnenwerk. Het hele boek is full colour uitgevoerd, het papier is glad en glanzend. De uitvoering laat zien dat het werkboek in eigen beheer is uitgebracht.

Ik vind dat dit werkboek meer verdient, bijvoorbeeld een mooi ringbandje of scheurlijnen aan de werkbladen achterin. De vormgeving en bladspiegel hadden veel strakker en mooier gekund, de pagina’s ogen vol en rommelig. Hier en daar is de tekst niet goed leesbaar doordat de zwarte letters op vrij donker gekleurde vlakken staan. Voor een werkboek dat in eigen beheer is uitgebracht vind ik het knap gedaan, maar ik vind dus dat het een betere uitvoering verdient. Ik hoop dat de uitgever alsnog besluit dit op zich te nemen, zodat prentenboek en werkboek qua uitvoering beter op elkaar aansluiten.

Inhoud/taalgebruik

Het is heel leuk hoe door dit werkboek het prentenboek nóg meer tot leven komt. Als je bijvoorbeeld een molenkoek bakt gaat het nét zo lekker ruiken als in bakkerij ‘Het gulle graan’. En door het nepgebakje te maken snap je wat Kees en Anna meemaakten toen ze een hapje van de molenkoek van de gipsgieter namen. Voortdurend wordt in dit werkboek een parallel gemaakt tussen het verhaal van de Goede Bakker en Gods boodschap in de Bijbel. Dit gebeurt op een mooie en duidelijke manier. Met bijbelteksten in gele kaders en extra uitleg.

Eindoordeel

Dit werkboek biedt heerlijk materiaal voor iedere kinderwerker, jeugdwerker, leerkracht, ouder etc. Samen met het prentenboek zijn lezend, pratend, knutselend en bakkend mooie lessen in te vullen. De auteur vermeldt dat oudere kinderen er zelfstandig mee aan de slag kunnen gaan, maar daarvoor is vermoed ik meer nodig. Bijvoorbeeld een koppeling met een digitale app. De schrijfster heeft op haar website wel linkjes geplaatst naar bijpassende informatieve filmpjes.

Toen ik de website van auteur Sjoukje Kruidhof bekeek, las ik dat ze zichzelf ziet ‘als een bellenblazend kind, dat zich verwondert als het de mooie regenboogkleuren ziet verschijnen in een zeepbel’. Het prentenboek, maar ook dit werkboek, laten goed zien wie ze zelf is en wat ze kinderen wil meegeven. Namelijk dat God liefde is. Kinderen die met deze boeken werken, ontdekken dit op een speelse en interactieve manier. De uitvoering had veel mooier gekund, maar dat doet niks af aan de prachtige boodschap.

+ Prachtig werkboek om samen met het prentenboek te gebruiken om kinderen de boodschap van Gods liefde mee te geven.

+ Goed bruikbare werkvormen, zowel te gebruiken in groepen als één-op-één.

+ Duidelijke uitleg van de opdrachten.

Uitvoering van het werkboek oogt wat onverzorgd en eenvoudig, dit boek verdient beter!

Hier en daar zijn de teksten wat minder goed leesbaar doordat ze op een donkere ondergrond staan.

NW

 

Voor bestelmogelijkheden zie deze website.

Boekgegevens

Titel:

Bak- knutsel en ontdekboek bij ‘De goede bakker’

Jaar van uitgave:

2018
2018

Aantal pagina’s:

42
42

Uitgeverij:

eigen beheer
eigen beheer

Prijs:

9.95
9.95

Deel deze recensie