Alarm

Alarm! is het tweede deel in de serie Brand Meester!, over Sander die vrijwilliger is bij de brandweer in Apeldoorn. Lees ook ‘Vuurzee‘, het eerste deel in deze serie.

Sander (ongeveer 17 jaar) werkt sinds een paar maanden bij de vrijwillige brandweer, op een kleine post in Apeldoorn. Hij heeft het er enorm naar z’n zin, en is dan ook bijzonder teleurgesteld als er op een avond wordt meegedeeld dat de post waarschijnlijk moet sluiten. Er zijn te weinig brandweermannen om de post te bemannen.

Terwijl Sander bezig is met zijn brandweerwerkzaamheden en zijn studie, komt Rachel weer terug in zijn leven. Een paar jaar geleden was hij erg verliefd op haar, maar hij heeft haar teleurgesteld de rug toegekeerd doen hij dacht dat ze iets had met een andere jongen. Maar Rachel blijkt juist heel erg in Sander geïnteresseerd te zijn en ze besluiten weer af te spreken met elkaar.

Ondertussen is Sander met zijn collega’s druk bezig met het uitvoeren van het ‘reddingsplan’ voor hun brandweerpost. Ze werven actief mensen, houden een inloopavond en zetten filmpjes op internet. Zal het ze lukken om de post open te houden?

Op het moment dat hij een eerste echte date met Rachel heeft gaat het mis. In het winkelcentrum waar Rachel op Sander wacht explodeert iets, de boel vliegt in brand, en terwijl Sander en zijn collega’s bezig zijn met blussen blijkt Rachel opgesloten te zitten in de lift. Kan Sander haar redden?

Het verhaal over het brandweerwerk is zo nu en dan spannend, soms grappig en je kan merken dat de auteur zich in het brandweerwezen heeft verdiept:

Links begint weer wat te branden. Hij richt de straal op het vuur. Het heeft hem een kick. Dit is het echte werk! Voor hem staan een paar zwart verkoolde houten palen waar het dak nog op rust. Achterin is nog een oranje gloed. Hij doet weer een paar stappen dichterbij en maakt zwaaiende bewegingen met de straalpijp. Door de brand zijn gedeelten van de wand helemaal verdwenen. Brandweercollega’s lopen heen en weer en trekken de spullen die er liggen uit elkaar. Opnieuw springen er vlammen tevoorschijn. Hij richt er met de straal op. Het vuur dooft snel. Dan stapt hij het schuurtje in. Er hangt een grijswitte waas. Zijn ademluchtmasker piept. Dit is zo gaaf! In zijn handen heeft hij gewoon de straalpijp vast!

Dit boek is door Cito ingedeeld bij AVI E5, wat niet betekent dat het bedoeld is voor kinderen uit groep 6. De uitgever plaatste achterop het boek de notitie dat dit een verhaal is voor kinderen, 11+ . Gelukkig maar, want 9-10 jarigen zullen vast niet zo geïnteresseerd zijn in de beschreven liefdesperikelen.

Het taalgebruik doet wat ouderwets aan en is hier en daar wat plat:

Jeroen stoot Sander aan. ‘Jij moet snel leren om een echte kerel te worden, jongetje. Volgens mij heb je nog nooit één druppie koffie op’. Sander schudt zijn hoofd en loopt naar de bank. ‘Ik heb het niet zo op dat sappie. Chocolademelk is met dit weer heerlijk’.    

Verder is het geloof heel belangrijk voor Sander, en ook voor Rachel. Ze zijn serieus bezig met zaken als gebed en kerkgang, en met de vraag of de Heere wil dat ze samen verder gaan.

GO

 

Koop dit boek bij de plaatselijke boekhandel

of BESTEL ONLINE

Boekgegevens

Titel:

Alarm

Jaar van uitgave:

2018
2018

Aantal pagina’s:

123
123

Uitgeverij:

Den Hertog
Den Hertog

Prijs:

9.90
9.90

Deel deze recensie

Follow Me On Instagram

Het Platform Christelijke Kinderboeken promoot het christelijke kinder- en jeugdboek en reikt ieder jaar de EigenWijsPrijs, Het Hoogste Woord en de #YAP uit.

Zoeken

Iets kwijt? Vind het hier ...

© 2023, Alle rechten voorbehouden.