Boekdetails

6 - 12 jaar

LEEFTIJDSGROEP

Geheime lading

  • Auteur: Adri Burghout
  • Illustrator(s): Adri Burghout
  • Jaar van uitgave: 2018
  • Prijs: 9.90
  • Pagina\'s: 142
  • Uitvoering: Gebonden
  • Uitgeverij: Den Hertog
  • ISBN: 9789033129360

Bens vader en zijn oom Abel zijn vrachtwagenchauffeur. Ben mag met oom Abel mee naar Italië om een kapotte vrachtwagen op te halen. Ben geniet van het reizen door Zwitserland en Italië, tot ze in Napels zijn. Daar gebeurt iets onverwachts. AVI E5.

Inhoud: Twee verhaallijnen lopen door elkaar in dit boekje. Het verhaal van Ben en zijn oom Abel en dat van drie mannen uit Napels. Ben is met zijn oom onderweg om een een kapotte vrachtwagen op te halen. De drie mannen uit Napels hebben heel andere plannen, waarbij ze de vrachtwagen van oom Abel nodig hebben. En natuurlijk ook de medewerking van oom Abel.

De drie mannen zien telkens kans om de politie te slim af te zijn. Oom Abel en Ben moeten doen wat de drie mannen willen. Maar, oom Ben is ook slim.

Een spannend avontuur voor Ben, die denkt gezellig met zijn oom op reis te gaan.

Taalgebruik: Boeken met het AVI-niveau E5 zijn geschikt voor kinderen vanaf groep 6, j/m van 9 jaar e.o. Met dit gegeven in je achterhoofd ontdek je in dit boek al snel dat het belevingsniveau hoog is voor de bedoelde leeftijd. Met de zin ‘Hou de lichten aan, idioot!‘ is de toon gezet, plat taalgebruik om (waarschijnlijk) criminelen neer te zetten en dat zie je ook bij ‘Hou die in de smiezen’. Op de eerste bladzijde al wordt tweemaal over een ‘rendez-vouz’ gesproken. Weten kinderen 9+ wat dit is? Ook zijn er nogal wat gedeeltes in het Engels, Duits of Italiaans geschreven, waarbij geen vertaling gegeven wordt. Gelukkig zijn de gedeeltes over Ben en zijn vader wel passend bij de bedoelde leeftijdsgroep. Het is een spannend avontuurlijk boek dat na de ontknoping abrupt is afgelopen. Dat is jammer. Ook is het onduidelijk waarom de auteur ervoor kiest Ben met een gebroken arm op weg te laten gaan, dit heeft geen ‘functie’ in het verhaal.

Vormgeving/uiterlijk: Hardcover boek met fotografische omslag-illustratie die het verhaal weergeeft.

Doelgroep: J/m 10+ die niet terugdeinzen of doorlezen bij moeilijke woorden of woorden/zinnen in een andere taal.

Oordeel: Spannend dubbelverhaal, waarbij veel vraagtekens te stellen zijn wat betreft de taal en het taalgebruik.

+ spannend avontuur met vrachtwagen

-taalgebruik, niet-vertaalde EN/DU/IT passages. Abrupt einde.

+ einde van de serie.

AP

 

Koop dit boek bij de plaatselijke boekhandel

of BESTEL ONLINE