Een warm geheim

Een dubbelverhaal over Thijs & Thera in Nederland en Victor & Vera in Oekraïne (de Oek). Thera en Vera hebben allebei een ‘warm geheim’. Wat is het?

Inhoud: Thijs houdt in de klas een spreekbeurt over de Oekraïne. Dit verre land noemt hij de Oek. Het is er in de winter heel koud en veel mensen zijn er arm. Thijs’ klas bedenkt een actie om warme kleren te verzamelen voor de mensen in de Oek. Dat komt Thera wel goed uit, want kan ze haar geheim, een warm geheim, meesturen met de vrachtauto naar de Oek.

Het eerste deel van het boek speelt zich af in Nederland, het tweede deel in Oekraïne, ‘de Oek’. In de Oek wonen Victor en Vera. Victors vader is soldaat aan het front, Vera’s vader is thuis en ligt veel in bed. Buurvrouw Irina neemt Vera mee naar de kerk. Daar mag ze helpen met schoonmaken. Ze hoort van Irina over de Bijbel en de Heere Jezus. In de kerk worden dozen uit Nederland gebracht. In een van de dozen zit Thera’s warme geheim…

Taalgebruik:

Thijs heeft dyslexie. De auteur legt heel begrijpelijk uit wat dit betekent:

Soms lijkt het of de letters door elkaar dansen (…) En dan leest Thijs. ‘De soep loop … loopt in de tuin. Zij ziet… een gum.’ De kinderen lachen erom.  De soep? Er staat poes. Een gum? Er staat mug. (…) Na schooltijd praat juf even met hem. ‘Jij vindt lezen zeker wat moeilijk Thijs?’ Thijs krijgt een kleur. ‘Mijn letters dansen juf.’

Wanneer er kinderen in het boek geciteerd worden, staan er regelmatig woorden die niet passen bij hun spreektaal. In plaats van ‘benenwagen’ kan bijvoorbeeld gewoon het woord ‘lopend’ gebruikt worden.

Geloofsbeleving:  De geloofsbeleving in dit boek past niet bij wat ik zelf aan mijn kinderen meegeef. Er hangt angst rondom zonde, bijvoorbeeld: ‘Jokken is zonde tegen de Heere. Hij ziet ons overal!’

Doelgroep: Voor kinderen uit de middenbouw van de basisschool die geïnteresseerd zijn in hoe leeftijdsgenootjes in een ander land leven is dit een geschikt boek. Als deze interesse er niet is, vraag ik me af of de thematiek interessant genoeg is.

Het leesniveau E4 is vrij voorzichtig ingeschat. Ik vind het zowel qua beleving als qua taalgebruik en moeilijkheid wat meer passen bij E5. De letters zijn vrij klein, maar gelukkig wel met schreef. Dat leest wat makkelijker dan zonder schreef.

Uiterlijk: ‘Een warm geheim’ ziet er gezellig uit en heeft prachtige illustraties. Wel vraag ik me af waarom elk hoofdstuk afsluit met een afbeelding van een cavia. Helemaal aan het eind van het boek staat een briefje met ‘Lees dit ook nog even’ er boven. Dit lettertype is klein en moeilijk te lezen voor de doelgroep.

NW

 

 

Koop dit boek bij de plaatselijke boekhandel

of BESTEL ONLINE

Boekgegevens

Titel:

Een warm geheim

Jaar van uitgave:

2018
2018

Aantal pagina’s:

85
85

Uitgeverij:

Den Hertog
Den Hertog

Prijs:

9.50
9.50

Deel deze recensie

Follow Me On Instagram

Het Platform Christelijke Kinderboeken promoot het christelijke kinder- en jeugdboek en reikt ieder jaar de EigenWijsPrijs, Het Hoogste Woord en de #YAP uit.

Zoeken

Iets kwijt? Vind het hier ...

© 2023, Alle rechten voorbehouden.