Boekdetails

6 - 12 jaar

LEEFTIJDSGROEP

Stip en Roeltje – de charmante oplichter

  • Auteur: Anne Ruhl
  • Illustrator(s): Leontine Gaasenbeek
  • Serie: Stip en Roeltje
  • Jaar van uitgave: 2018
  • Prijs: 9.90
  • Pagina's: 120
  • Uitvoering: Gebonden
  • Uitgeverij: Buddybooks
  • ISBN: 9789087820473

‘Stip en Roeltje’ – de charmante oplichter, het debuut van Anne Ruhl.

Inhoud: ‘Stip en Roeltje’ is een vrolijk verhaal vol vaart en humor over de nette, goed georganiseerde mevrouw Stip met een haarloze kat, die ‘altijd-alles-onder-controle-heeft’ en met haar bedrijf ‘De Schoonmaakrevolutie’ druk bezig is om de wedstrijd voor beste poetsdiva te winnen. Bijna elke dag bedenkt ze wel een nieuw perfect en kraakhelder idee, zoals een ‘Nooit-meer-vuilvreter,’ ‘Automatische rommelopruimer’ ,’Schone Kinderspray’ en ‘Vliegende Stofdoek’.

Helaas heeft ze vaak last van anderen om haar heen. Zoals haar lieve, maar vaak vieze zoontje Frederik. Of nog erger, haar zus Roeltje, die onlangs zomaar bij haar in huis ingetrokken is. Roeltje Cornelia is het tegenovergestelde van haar zus. Ze is lief, enthousiast, werkloos, dakloos, gezellig, chaotisch, rommelig, drop-ontbijt-eter, ongeorganiseerd, een ‘harige-dieren-liefhebber’ en een flap-uit. Als Roeltje bij haar zus in huis komt wonen, moet ze eerst een ellenlang contract ondertekenen met regels en afspraken over het samen wonen in een huis. Stip vindt zichzelf perfect, maar Roeltje heeft daar een heel andere mening over ‘Dit is een uitgelezen kans om over je smetvrees heen te komen. Nu kijkt Stip als een hongerige leeuw die zijn prooi in het vizier heeft. Roeltje beseft dat ze te ver is gegaan’.

Helaas wordt Stip hopeloos verliefd op de grootste oplichter die er bestaat, meneer Max op de Lichter. Hij legt zijn hand even op haar hand. Een kleine bliksemschicht trekt door haar lichaam en bereikt haar hart. Max laat Stip elke keer weer in de steek en laat haar betalen, maar de verliefde Stip heeft niks door…‘Ze haalt haar pinpas door de automaat. Max kijkt aandachtig mee’.

Roeltje en Frederik vinden de liefde van Stip maar niks. Roeltje probeert ondertussen telkens een baan te vinden, wat niet lukt. En ze komt steeds meneer Max tegen die haar dan weer vertelt hoeveel schuld ze nu bij hem heeft. Maar als Frederik tijdens een schoolreisje een mevrouw in een bekende paarse jas ziet, trekt hij zijn conclusies. Is hij op tijd? Kunnen Roeltje en Frederik Stip overtuigen dat Max niet de man is die zij denkt?

Taalgebruik: Anne Ruhl, die met dit boek haar debuut schreef, heeft een vrolijke vlotte pen vol grapjes en woordspelingen. Roeltje ziet er op de vroege morgen uit ‘alsof ze net uit de droger komen. Kreukels in de pyjama en in haar wangen’. In haar taalgebruik gaat Ruhl in de vele superlatieven heerlijk uit de bocht met vrolijke allitererende vondsten en met woorden als  ‘Gekapseisde gondels’, ‘Grijze gorilla’, ‘Gruweljke gluiperds’, ‘Gevaarlijke graspollen’, ‘groeiende graslelies’, groezelige griebels, of ‘gretige goudzoeker’. Of mindere vondsten als ‘Geannuleerde galspuger‘ (wat waarschijnlijk geen kind begrijpt). Soms is het taalgebruik wat minder parlementair, maar dat past juist wel bij dit verhaal, ‘O jakkie kakkie. Griebels, wat vies zeg’.

Humor, levendig verhaal: Een heerlijk boek om in de klas, 8+, voor te lezen. Succes verzekerd!

En we zijn natuurlijk heel benieuwd…Gaat meneer Max andere slinkse plannetjes bedenken (en doen) in het volgende deel van Stip en Roeltje? Want daar rekenen we natuurlijk wel op.

Vormgeving/uiterlijk: Dit boek heeft een erg leuk, frisgroen omslag, met illustraties van Michel de Boer, waarop je de personages in het verhaal tegenkomt.

Doelgroep/oordeel: J/m 9+, om zelf te lezen of om in de klas voor te lezen.

+ humor, vrolijk, levendig verhaal.

+ taalgebruik, grappig, humor.

taalgebruik, soms wat over-de-top. Past wel in het doldwaze verhaal.

+ vormgeving, fris, helder.

Enne, over de personages: wat fijn dat de auteur haar inspiratie uit het dagelijks leven kan halen met bijzondere, verrassende, levendige vrienden.Daar moet je heel zuinig op zijn!

AP

 

 

Koop dit boek bij de plaatselijke boekhandel

of BESTEL ONLINE