Boekdetails

12+ jaar

LEEFTIJDSGROEP

Wolkenjagers

De spannende race om de eerste luchtballon

  • Auteur: Emma Carroll
  • Jaar van uitgave: 2021
  • Prijs: 16,99
  • Pagina's: 255
  • Uitvoering: Paperback
  • Uitgeverij: KokBoekencentrum
  • ISBN: 9789026624865
  • Bestel nu

‘Wolkenjagers’ van Emma Carroll is een heerlijk, spannend, waargebeurd verhaal over de eerste ballonvaart die zich afspeelt in het Frankrijk van 1783. Een verhaal met inbraak, spionage, bijzondere huisdieren en nieuwe uitvindingen. Een ontmoeting met een in de lucht bungelende jongen verandert het leven van de jonge zakkenroller Ekster voorgoed.

Het boek is ingedeeld naar de tekst van een bekend oud Engels kinderrijmpje. ‘Een voor verdriet – Twee voor geluk – Drie voor een brief – Vier voor een knul – Vijf voor zilver – Zes voor goud – Zeven voor een geheim dat ieder voor zich houdt’.

En zo begint het. Een fantastisch avontuur, dit boek, dat is opgedragen ‘voor al die namen die de geschiedenisboeken niet halen’. Hoofdpersoon is de Ekster, een meisje, zakkenroller, die probeert daarvan in leven te blijven, samen met haar tamme haan die in haar tasje zit. Ze krijgt een opdracht van madame Delacroix om in het huis van de familie Montgolfier een kist te stelen, waarvoor ze met goudstukken beloond zal worden.

Ekster neemt de uitnodiging aan. Maar de kist is veel te groot voor haar. Ze kan alleen wat papieren meenemen. Ze ontdekt dat de familie Montgolfier pogingen doen om de eerste luchtballonvaarders in de geschiedenis te worden.  Ze helpt mee en landt met ‘het prototype’ in een boom om daarna bij de familie in huis, in bed te liggen, om beter te worden. Ineens is ze niet meer dakloos maar heeft ze een huis. Ze raakt bevriend met Pierre en de familie. De opdracht met madame D. raakt naar de achtergrond. Ekster denkt mee over de werking van een luchtballon, hoe hou je zoiets in de lucht? en doet in huis inspiratie op bij het zien van zijden ondergoed aan de waslijn. Het is belangrijk dat alles geheim blijft. Maar er zijn spionnen… de Engelsen willen ook als eerste met een luchtballon de lucht in. En de familie Montgolfier ook.

(…) in de lucht erboven. De wereld had er op dat moment zo anders uitgezien. Het gaf me het gevoel dat dingen kunnen veranderen, als je er maar op een andere manier naar kijkt.

Wie zal deze spannende race tegen de klok winnen?

Een super spannend geschreven avontuur met de kleine thuisloze zakkenroller Ekster als hoofdpersoon, samen met Pierre die haar vriend wordt. En dan is er ook nog Lancelot, het schaap. De geheimzinnige madame Delacroix die alles tegen wil werken, en beroemde mensen uit de Franse geschiedenis, zoals de uitvinder van de guillotine.

‘Kijk uit! roept monsieur Joseph. ‘Ze heeft een zwaard! Ze zwaait het wapen hoog boven haar hoofd en dan weer omlaag. Lucht stroomt langs mijn oor. Voordat ik doorheb wat er gebeurt, voel ik iets kouds en scherps tegen mijn hals drukken’.

Ook dit verhaal van Emma Carroll, heeft een heel fijne sfeer, net als haar eerdere boek  Geheimen van de vuurtoren.

Een boek leesplezier voor alle jongens/meisjes, 9+,  die van avontuur en spannende boeken houden, en die hier tegelijk een klein beetje geschiedenis in meekrijgen.

AP