Ik geloof in jou

Aicha (17jr, moslima) zit in examenjaar HAVO en twijfelt over haar toekomst in combinatie met de verwachtingen van haar ouders hierover. Ze ontmoet Sara (chr.) die doet wat ze wil. Sara is lesbisch. Kan Aicha vriendin worden met een meisje die op meisjes valt én die christen is?

Na van Abbema’s debuut ‘Marouan en ik’over twee Rotterdamse jongens die verliefd worden, was ik heel benieuwd naar dit tweede boek ‘Ik geloof in jou’. Deze keer zijn er twee meisjes/vrouwen in de hoofdrol. Je ziet ze op het omslag samen op een scooter zitten, een mooi, bij het verhaal aansluitend omslag van Karst-Janneke Rogaar.

De ondertitel geeft al aan ‘Twee culturen, één vriendschap en een overload aan issues’. En zo is het. Op een dag komt er in de HAVO-examenklas van de vriendinnen Aicha en Layla een nieuw meisje, Sara (christen), binnenstappen, zomaar midden in het examenjaar. Ze ploft naast Aicha en die is eigenlijk direct wel onder de indruk van dit meisje dat zoveel durft en zomaar doet. Wie is zij toch?

Moslima Aicha is bevriend met Layla – een hardwerkend meisje die haar toekomst – een goede HBO-opleiding en daarna mooi werk – duidelijk voor ogen heeft. Aicha twijfelt daar wel eens aan. De toekomst die haar ouders voor haar zien vindt ze veel te vastgebakken. Examen, HBO, baan, man – liefst binnen moslimgemeenschap – kinderen. Klaar. Wil ze dat wel? En wanneer ze steeds meer tijd investeert in vriendschap met Sara, wordt Layla steeds bozer. Wat doet ze zo middenin het examenjaar? Zij waren toch vriendinnen?

Aicha is nieuwsgierig naar het leven dat Sara leidt. En ze hebben een klik, ondanks hun verschillen. Het vrije leven van Sara lijkt Aicha fantastisch, mooi huis, ruime kamer, veel geld, scooter etc. Maar, geen aanwezige ouders. En ze weet ook dat Sara jaloers is op Aicha: een fijn gezin, broertjes/zusjes, lieve belangstellende ouders. Ze hebben wederzijdse belangstelling en zo gaat Aicha met kerst mee naar een kerstdienst voor jongeren en gaat Sara mee naar de moskee.

Aicha weet niet wat de reden is van het grillige, dwingende, vreemde gedrag van Sara. Waarom doet ze zo? Gelukkig heeft zij ook Youssef, een vriend de ze al heel lang kent, die haar altijd ‘zina’ (schatje) noemt, waarmee ze heel vertrouwd is en met wie ze alles deelt. Ze praat met hem over Sara en over haar twijfels en hoe de verwachtingen van haar omgeving haar tegenstaan ‘hoe kun je nu al weten of je de rest van je leven bij iemand wilt zijn?’ 

Als Sara Aicha op een dag zomaar meeneemt in een trein richting Parijs, belanden ze in Brussel. Daar ontdekt Aicha midden in de nacht dat Sara weg is. Gelukkig is Youssef bereikbaar. Sara’s moeder verbiedt Aicha verder contact op te nemen. Dat voelt niet goed voor beiden. En Aicha komt in actie wanneer ze voelt dat het niet goed met Sara gaat.

De schrijfstijl is losjes en vlot. En omdat het verhaal afwisselend vanuit Aicha en vanuit Sara verteld wordt, kun je beide personages en hun gedachten goed leren kennen. Wel vond ik het geheel wat langzaam op gang komen en zat er eigenlijk pas echt veel vaart in het verhaal na het gebeuren in Brussel.

Een boek met veel thema’s. Er zijn veel onderwerpen om nader over na te denken en zo is dit een verhaal dat blijft nazingen in je hoofd. Er zijn zoveel vragen om over na te denken…

  • Hoe is het als je ouders er eigenlijk nooit voor je zijn, als je emotioneel verwaarloosd wordt?
  • Hoe is het als je je ‘anders’ voelt, als je zeker weet dat je niet op jongens, maar op meisjes valt?
  • En hoe voelt het als je oma hierover zegt ‘Dit kind is een gruwel in de ogen des Heeren’*. (Deze opmerking blijkt de trigger voor wat Sara later doet).
  • Hoe is het als je voelt dat je leven – voor je omgeving – al vooraf vaststaat? (zoals Aicha dat voelt?
  • En hoe weet je of je op meisjes of op jongens valt?
  • Wat zeg je als iemand jouw geloof achterlijk en achterhaald vindt?
  • Wat is het verschil tussen christenen en moslims?
  • Hoe zou je omgeving reageren als je een andere keuze maakt dan zij verwachten?
  • Hoe kun je aan iemand zien/merken dat deze zo wanhopig is dat ze niet meer wil leven?

Ik denk dat de auteur met dit boek het gesprek aan wil gaan. Denk na. Veroordeel niet. Leg geen onnodige grenzen op. Leer elkaar kennen en ga in gesprek.

Het verhaal wordt steeds afgewisseld met fragmenten uit liedteksten van Billy Eilish. Dat heeft de auteur goed gedaan, bijpassende fragmenten kiezen uit muziekteksten die veel jongeren nu luisteren.

Kortom, heel veel om over na te denken en om over na te praten naar aanleiding van dit verhaal. Ik hoop daarom dat alle mediatheken voor VO en leraren Nederlands, godsdienst, maatschappijleer (etc,…) en jongerenwerkers, pastoraal werkers, (jeugd-)predikanten dit boek lezen en dit onderwerp meenemen voor bespreking. Het is zinvol en nodig.

(* jammer dat de auteur de voormalige woonplaats/oma situeert in Lunteren, liever zonder plaatsaanduiding. Zou tot framen van deze opmerking/visie icm omgeving kunnen leiden).

Ook dit boek gun ik – net als ‘Marouan en ik’‘ – heel veel lezers en lezeressen toe, 15+.

AP

 

Boekgegevens

Titel:

Ik geloof in jou

Jaar van uitgave:

2021
2021

Aantal pagina’s:

288
288

Uitgeverij:

KokBoekencentrum
KokBoekencentrum

Prijs:

17.99
17.99

Deel deze recensie

Follow Me On Instagram

Het Platform Christelijke Kinderboeken promoot het christelijke kinder- en jeugdboek en reikt ieder jaar de EigenWijsPrijs, Het Hoogste Woord en de #YAP uit.

Zoeken

Iets kwijt? Vind het hier ...

© 2023, Alle rechten voorbehouden.