Boekdetails

12+ jaar

LEEFTIJDSGROEP

Wolfskinderen

Overleven is geen kinderspel

  • Auteur: Paul Dowswell
  • Jaar van uitgave: 2018
  • Prijs: 16.99
  • Pagina's: 288
  • Uitvoering: Paperback
  • Uitgeverij: Kokboekencentrum
  • ISBN: 9789029727082

Wolfskinderen is het nieuwste boek van Paul Dowswell. En opnieuw weer een topper, deze Young Adult, die zich dit keer afspeelt in het naoorlogse Berlijn. In dit verhaal zie je hoe ‘de oorlog ná het beëindigen van de oorlog niet afgelopen is’.  Deze oorlog is overleven op de puinhopen van de stad. Maar lukt dat?

Opnieuw laat Paul Dowswell zien wat hij kan. In dit verhaal maken we kennis met zes kinderen/jongeren die – zonder te weten waar hun ouders zijn – proberen te overleven. Ze bivakkeren in een kelder van een ziekenhuis. Hun groepje: De tweeling Klaus en Erich, geobsedeerd door wapens, vast besloten eens ergens een mooie ‘ontploffing’ te regelen. Twee broers, de 16-jarige Otto en zijn broer Ulrich. Een 16-jarig meisje Helena, die bevriend is met Otto en Hanna, een 8-jarig meisje dat ze tussen het puin van een verwoest huis vinden. Samen proberen ze te overleven en dat is, zoals de ondertitel treffend zegt, ‘geen kinderspel’.

Zij zijn niet het enige groepje kinderen dat zonder ouders probeert te overleven. In Berlijn hebben zich allerlei groepen, gangs, weerwolven, georganiseerd, die met elkaar eten proberen te vinden of desnoods te roven. En zo moet je maar zien hoe je je eten bij elkaar verzameld. Als je wel eten hebt kunnen bemachtigen, kun je het onderweg ook weer kwijtraken aan andere ‘hongerige wolven’. Ulrich zou zich graag bij een groep ‘weerwolven’ willen aansluiten. Hij verlangt naar zijn tijd bij de Hitlerjugend…

Het groepje van Otto en Helene is geen ‘eenheid’. Broer Ulrich is de ‘buitenstaander’. Hoewel hij de jongere broer van Otto is voelt hij zich ouder en vooral anders. Ulrich is in de war over de afloop van de oorlog. Altijd bij de Hitlerjugend geweest en daar geleerd te vechten, maar nu is de Führer dood. Waar heeft hij voor gevochten, was het zinloos? Moet hij ermee doorgaan? Heeft hij het bij het juiste eind gehad of was de Hitlerjugend een vergissing. Als hij Ernst, een voormalige SS-er ontmoet, die alle verschrikkingen overleefd heeft en die vastbesloten is de tijd erna ook veilig door te komen, sluit Ulrich vriendschap met hem. Een levensgevaarlijke relatie.

De kinderen laveren tussen eten en op zoek zijn naar eten. Russen omzeilen, Amerikanen verwelkomen. Geen dag is veilig. Als Otto en Helena Hanna voor een boodschap wegsturen om haar af te leiden en eens iets gewoons te laten doen, wordt ze ontvoerd. Otto laveert op het randje van de dood als hij door een rat gebeten wordt. Ulrich heeft ondertussen nog steeds contact met Ernst en raakt hier steeds meer in verstrikt. Ook loopt hij rond met een vreselijk geheim dat hij beslist niet aan Otto kan vertellen.

Net als moment aangebroken lijkt dat er betere tijden aanbreken, belanden ze in een levensgevaarlijke confrontatie met Ernst. Een groep kinderen tegenover een SS-Standartenführer die vastbesloten is wraak te nemen en niet bang is om iemand te doden…

Een loeispannend boek over de beklemmende tijd nadat ‘de oorlog voorbij is’. Dowswell laat je bijna voelen hoe onveilig je je kunt voelen als je elke dag moet vechten om te overleven, niet moet opgeven, samenwerken, opletten, uitwijken, omlopen en tegelijk hoop probeert te houden of je je ouders ooit terugziet.

Er zijn erg veel boeken verschenen over de periode van de Tweede Wereldoorlog en alle verschrikkingen en veel minder over de periode van wederopbouw erna. Dit boek laat zien dat geen oorlog niet betekende dat er ‘vrede‘ was. Ook laat het door de personage van Ulrich zien hoe verwarrend het allemaal was. Wie had het bij het rechte eind?

Net als alle andere boeken van Dowswell een regelrechte aanrader: Indrukwekkend, loeispannend beklemmend boek, 14+.

AP

 

 

Koop dit boek bij de plaatselijke boekhandel

of BESTEL ONLINE