Paolo’s oorlog

Paolo’s oorlog: Een spannend aangrijpend oorlogsverhaal, spelend in Florence, Italië, 1944, met de 13-jarige Paolo in de hoofdrol.

Paolo verveelt zich stierlijk. Het is oorlog, hij kan niet naar school en hangt thuis wat rond met zijn moeder en zijn zus Constanza. Om de verveling te verdrijven gaat hij stiekem ‘s nachts fietsen door Florence. Als hij tijdens een van die nachtelijke tochtjes bijna thuis is, wordt hij beslopen door Partizanen, die tegen de bezetters vechten. Ook Paolo’s vader hoort bij de Partizanen. Maar waar is hij eigenlijk?

Nu hoeft Paolo zich niet meer te vervelen, maar belandt in een gevaarlijke actie, zijn moeder en zus in angst achterlatend. Vader, Babba is al weg, Paolo willen ze graag veilig bij zich houden. En het gevaar komt heel dichtbij…

Paolo belandt in een gevaarlijke situatie. Ook thuis blijft het leven niet zo saai als het eerst was. Moeder Rosemary, zus Constanza en Paolo moeten alle drie laveren om het hoofd boven water te houden. Wie kunnen ze nu vertrouwen? Is het veilig dat Maria, hun hulp, alles weet en is de vriendschap van Constanza met Hilaria wel betrouwbaar? In een oorlogssituatie kun je eigenlijk niemand vertrouwen. Paolo verliest een geliefde kameraad…

Een erg spannend, mooi verteld, realistisch verhaal, dat je in een ruk uitleest, over een 13-jarige jongen en zijn familie tijdens de laatste oorlogsperiode in de buurt van Florence, Italië. Een verhaal dat laat zien dat mensen in bijzondere en extreme situaties tot veel daden in staat zijn. De bekende Engelse auteur Shirley Hughes baseerde dit verhaal op het leven van een moedige familie die zij bij haar eerste bezoek aan Florence leerde kennen.

 

Voor jongens en meisjes van 12 jaar en ouder, groep 8 basisschool en onderbouw V.O.

Wil je meer weten achtergrondmateriaal over deze periode kijk dan ook eens op deze website. Wat jammer dat de originele, sfeervolle illustraties van Shirley Hughes bij dit boek er niet in opgenomen zijn. Ook de oorspronkelijke omslagillustratie van ‘Hero on a bibycle’ is erg mooi. Kijk maar eens op voornoemde website. Al is dit blauwe omslag van Paolo met een rode partizanendoek om mooi, helder en bijpassend.

AP

 

Koop dit boek bij de plaatselijke boekhandel

of BESTEL ONLINE

Boekgegevens

Titel:

Paolo’s oorlog

Jaar van uitgave:

2017
2017

Aantal pagina’s:

176
176

Uitgeverij:

Callenbach
Callenbach

Prijs:

14.99
14.99

Deel deze recensie