Boos!

Boos! is het eerste deel in een serie doe-en praatboeken over de vier emoties: Boos, blij, bang, verdrietig. Het is een boek om kinderen aan de hand mee te nemen, te praten over herkenbare emoties in dagelijkse situaties met een verbinding naar de Bijbel.

Boos! Is het eerste deeltje in een serie zelfhulpboekjes over emoties. In dit hippe boekje leren kinderen tussen de 7-12 jaar, met behulp van hun ouders, om te gaan met hun emotie: Boos!

In elk hoofdstuk wordt er een link gelegd naar de bijbel. De hoofdstukjes zijn zo kort mogelijk gehouden, zodat er regelmatig een hoofdstuk gelezen en gemaakt kan worden.

Gevoelens zijn belangrijke helpers in ons leven. De emotie boos, is een krachtige emotie. Met onze emotie boos kunnen we dingen kapot maken maar het is ook een nuttige emotie, het is nodig om bepaalde dingen te kunnen bereiken. Sommige kinderen hebben last van veel woedebuien. Daar tegenover zijn er kinderen die juist veel meer kracht in hun boosheid mogen laten zien. Voor al deze uitingen van boosheid geeft Linda Klein handvatten om met de emotie boosheid aan de slag te gaan.

Er wordt uitgelegd, aan de hand van doe-opdrachten, dat er verschillende manieren zijn om je boosheid te laten zien. Deze worden verdeeld in de volgende categorieën: de vulkaan, inslikker, ballon, brombeer. Kinderen leren verschillende aspecten van boosheid.

Aan de hand van invulopgave krijgen kinderen inzicht welke uiting van boosheid het meest bij hen voorkomt, en ook hoe ze met deze uiting van boosheid om kunnen gaan. Op een speelse wijze kunnen de kinderen diverse vaardigheden eigen maken. Bijvoorbeeld door het creëren van een rustig-worden-plek.

Een belangrijk onderdeel in dit boekje is de boosheid-trap. Hoe herken je die en wat is de juiste trede weer naar beneden te stappen? Er wordt niet alleen naar de buitenkant van boosheid gekeken, hoe anderen het zien, maar wat is boosheid vanbinnen? Wat gebeurt er in je lijf? En nog belangrijker: wat zit er verstopt achter de boosheid, of chagrijnigheid, van de kinderen? Angsten of zorgen? Er is ook aandacht voor goedmaken en vergeven.

Er komen steeds drie elementen terug in het boekje die met een duidelijk icoon worden aangegeven:

  1. Bijbel: samen lezen, praten en ontdekken. De Bijbelteksten staan uitgeschreven. Ze zijn ontleend aan de Bijbel in gewone taal.
  2. Doen: samen praten, spelen, tekenen, oefenen.
  3. Bidden: danken, praten, luisteren naar God. Bij het voorbeeldgebed staan veel bijbelverwijzingen, maar ook liederen die je kunt beluisteren om zo stil te worden voor God.

Het is een fris, speels dun boekje in drie kleuren. De schetsen zijn vlot en grappig. Deze zullen de kinderen zeker waarderen. Er komen steeds dezelfde symbolen voor. Jammer vind ik dat niet elk hoofdstuk op een nieuwe pagina begint. Qua lay-out zit er nu weinig structuur in voor kinderen. En voor kinderen met ADHD, ADD, ASS – voor wie dit boekje ook een goed hulpmiddel kan zijn – is dit echt een afleidende factor.  Maar misschien is dit gedaan om het geheel wat luchtiger te maken

Op de site van Royal Jongbloed staat een lessenserie van drie lessen, voor leerkrachten voor groep 6 t/m 8. Hier is ook extra informatie voor ouders te lezen.

LG

 

 

 

 

Koop dit boek bij de plaatselijke boekhandel

of BESTEL ONLINE

Boekgegevens

Titel:

Boos!

Jaar van uitgave:

2017
2017

Aantal pagina’s:

48
48

Uitgeverij:

Columbus
Columbus

Prijs:

8.95
8.95

Deel deze recensie

Follow Me On Instagram

Het Platform Christelijke Kinderboeken promoot het christelijke kinder- en jeugdboek en reikt ieder jaar de EigenWijsPrijs, Het Hoogste Woord en de #YAP uit.

Zoeken

Iets kwijt? Vind het hier ...

© 2023, Alle rechten voorbehouden.