Boekdetails

12+ jaar

LEEFTIJDSGROEP

Weg

Zoektocht in oorlogstijd

  • Auteur: Marjolein van Rest
  • Jaar van uitgave: 2015
  • Prijs: 15.99
  • Pagina's: 287
  • Uitvoering: Gebonden
  • Uitgeverij: Van Goor
  • ISBN: 9789000344925

Weg Zoektocht in oorlogstijd is een staaltje ‘Vaderliefde’. Het is de tijd van de Amerikaanse burgeroorlog in Amerika. Het gezin van Adriaan is oorspronkelijk Nederlands en heeft een boerderij in Pella, Iowa. Adriaans vader Jake is vertrokken om mee te vechten in de oorlog, maar onlangs heeft het gezin bericht ontvangen dat hij is omgekomen.

15-jarige Adriaan, die veel op zijn vader lijkt,  is de oudste thuis. Op een nacht worden er drie paarden gestolen, Adriaan ziet de dieven maar kan niets doen. Hij heeft een geweer, maar… kan hij tegen drie gewapende mannen op?

Samen met zijn broer Jonas doet hij aangifte bij de politie en gaat voor zijn moeder naar de bank. Daar ziet hij een ‘oude’ krant liggen met een tekening van het oorlogsveld. Hij herkent de tekenstijl van zijn vader en weet: hij is niet dood, maar is nog ergens in het oorlogsgebied. Adriaan overlegt niet, maar besluit zijn vader op te zoeken en weg te halen uit de oorlog. Een spannende zoektocht met honger, slaaptekort, dieven, slavenjagers, soldaten, wolven volgt. Met een zwarte vriend: Solomon en een hond: Flea.

Verstandig? Haalbaar? Haalt hij het zelf wel? Hopeloze actie?

Een spannende tocht volgt, onveilige overnachtingen, achtervolgingen, soldaten, rebellen, dieven, slavenhalers en zelfs wolven. Gelukkig treffen de jongens ook mensen die hen helpen, verzorgen, verbinden, maar…

Een prachtig verteld verhaal, in een vriendelijke rustige stijl – en toch heel spannend! – over een belangrijk stukje geschiedenis van Amerika, de Amerikaanse burgeroorlog, slavernij, discriminatie. Minpunt zijn een aantal vloeken in het verhaal. Jammer en onnodig!

Weg Zoektocht in oorlogstijd is het eerste kinderboek van Marjolein van Rest (Van Goor). Ze mag er nog wel meer schrijven van mij. Ze heeft een soepele pen, en schrijft in een een vriendelijke, prettige sfeer. Fijn om te lezen. Dit combineert ze met een spannend verhaal.

Voor jongeren, 12+, die van spannende en historische verhalen houden. Aanrader.

AP

 

Koop dit boek bij de plaatselijke boekhandel

of

BESTEL ONLINE